Útbaigazítás a nyelvvizsgarendszer sűrűjében!

Minden nemzetközi állami is, de nem minden állami nemzetközi? Ma már számos nyelvvizsgarendszer létezik, de vajon hogyan is válaszd ki a neked megfelelőt? Most a szaknyelvi vizsgákkal nem foglakozom, azok megérdemelnek egy külön bejegyzést. A nyelvvizsga-paletta ezek nélkül is igencsak sokszínű, amelyből elsősorban a célodnak és az adott nyelvnek, másodsorban a pénztárcádnak és idődnek megfelelően célszerű választani. Lássuk tehát, milyen lehetőségeid vannak, ha éppen nyelvvizsga előtt állsz!
 
 Összeírtam pár tömör, de annál fontosabb kérdést, amit ha megválaszolsz magadnak, jelentősen előrelendít a választási folyamatban. Az sem árt, ha miközben végiggondolod őket, le is jegyzeteled a gondolataidat.
 
-       Mi a célom a nyelvvizsgával?
-       Milyen nyelvből akarok vizsgázni?
-       Hova kell a nyelvvizsga, hazai vagy nemzetközi intézménybe?
-       Milyenek az anyagi lehetőségeim?
-       Mennyire sürgősen kell a nyelvvizsga és mennyire vagyok mobilis?
 
Kezdjük a cél megfogalmazásával! Amennyiben azért van szükséged nyelvvizsgára, hogy hazai felsőoktatási intézménybe vagy állásra jelentkezz, akkor minden bizonnyal az államilag elismert nyelvvizsga (Pl. Origo, BME, Corvinus) a legjobb befektetés. Abban az esetben viszont, ha külföldre pályázol, érdemes azok közül választanod, amelyek államilag és nemzetközileg is elismertek (Pl.ECL, TELC; Euroexam, Cambridge ESOL, Dexam; Goethe Institut; Francia Intézet; DELE). Természetesen – csak, hogy ne legyen annyira egyszerű a helyzeted – itt is vannak kivételek. Számos külföldi intézményben kizárólag a fentiektől eltérő nyelvvizsga bizonyítványokat (TOEFL, IELTS) fogadnak csak el, amelyek honosítás után válhatnak államilag elismertté is.
 
A cél mellett a választott nyelv befolyásolja legfőképpen a döntési lehetőségeket, mivel például az ECL és TELC vizsgák csak angol vagy német nyelvből adnak államilag és nemzetközileg is elismert bizonyítványt, a többi nyelv esetében honosíttatnunk kell a megszerzett bizonyítványt. Az Euroexam angol és német nyelven kínál vizsgákat. Emellett a TOEFL, IELTS, Dexam és Cambridge ESOL vizsgák kizárólag angol nyelvből szerezhetők, a Goethe Institut-nál csak német, a Francia Intézetben francia, a Cervantes Intézetben pedig a DELE spanyol nyelvvizsga tehető csak le.
 
Szintén fontos döntési kritérium a bizonyítvány érvényessége. Ahogy az államilag elismert nyelvvizsga, úgy a legtöbb nemzetközi bizonyítvány sem veszíti el az érvényességét, ám a TOEFL vizsga eredményét mindössze két évig fogadják el, ezek után hivatalosan nem használható fel a bizonyítvány. Azzal indokolják ezt, hogy a vizsgázó nyelvtudása jelentősen megváltozhat a vizsga letételét követően, így nem biztos, hogy két év múlva is azon a szinten lesz, amelyen a vizsga idejekor volt. Ezt érdemes észben tartanod, és ha TOEFL vizsgára van szükséged, akkor úgy kell megválasztanod a vizsga időpontját, hogy minél tovább „kitolhassad” a bizonyítványod érvényességét!
 
Árban is nagy az eltérés, nemcsak típusok (államilag elismert, nemzetközileg is elismert, nemzetközi) között, de még kategórián belül is. A könnyebb szemléltetés érdekében az alábbi táblázatban foglaltam össze az egyes szintekhez tartozó árakat vizsgatípusonként.
 
 
 
Az árak tájékoztató jelleggel 2015-ből valók, mielőtt döntesz, ellenőrizd a nyelvvizsgák honlapjain.
 
Komplex vizsga
B1
B2
C1
Államilag elismert vizsgák
ELTE Origo
22000 Ft
28000 Ft
31000 Ft
BME
19900 Ft
25900 Ft
27900 Ft
Corvinus
19900 Ft
23900 Ft
26900 Ft
Nemzetközileg is elismert vizsgák
Euroexam
24900 Ft
28500 Ft
29900 Ft
TELC
29500 Ft
32500 Ft
35500 Ft
ECL
25000 Ft
25000 Ft
25000 Ft
City & Guilds
28800 Ft
31600 Ft
34400 Ft
Cambridge ESOL
36000 Ft
44000 Ft
46000 Ft
Francia Intézet
23000 Ft
30000 Ft
32000 Ft
Nemzetközi vizsgák
TOEFL
220 USD
IELTS
52500 Ft
 
Bár sok opció van, azért jól látszik, hogy ha a 3 fő kritérium mentén haladsz, igencsak könnyen leszűkítheted a választási lehetőségek számát 2-3 vizsgatípusra. Ezek közül pedig már könnyű lesz választani aszerint, hogy mikor szeretnél vizsgázni és milyen típusú vizsga érhető el a lakóhelyed közelében, illetve hogy anyagilag melyiket engedheted meg magadnak.
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol német nyelvvizsga témakörhöz tartozik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.