TELC konferencián jártunk Budapesten

Ennek a bejegyzésnek az apropója, hogy 2018 októberében szinte minden sajtótermékben megjelent a hír, hogy megszűnik a TELC nyelvvizsga Magyarországon. Mivel ez közvetlenül érint bennünket is, hiszen 2018-ban szereztük meg a TELC hivatalos nyelvvizsgahely akkreditációját a Székesfehérvári nyelviskolánkra, számunkra fontos volt, hogy egyrészt tisztán lássunk, másrészt üzleti szempontból mire számíthatunk.
 
 Ezen a linken található cikkben az Eduline megemlít bennünket, mint az üzletileg legrosszabbul járó nyelviskolát: goo.gl/VFn8Cu
 
Szóval a hír sokként ért bennünket, frissen akkreditáltakként valóban komoly energiát, időt és összeget fordítottunk arra, hogy hivatalos vizsgahelyként növeljük a tanulóink felé nyújtott szolgáltatásaink körét és értékét. Azt gondolom joggal voltunk csalódottak a hivatalos bejelentéskor.
 
Aztán alig két héttel a bejelentés után kaptunk egy meghívót e-mail-ben a TELC frankfurti központjából, amiben jelezték, hogy ők nem mondtak le Magyarországról, sőt kifejezett szándékuk továbbra is elérhető nyelvvizsgaként jelen lenni a magyar piacon. A Meghívásuk egy konferenciára invitált bennünket, ahol a TELC német ügyvezetője- Jürgen Keicher- és vezetői csapata részletes tájékoztatást ígértek a jövőbeni terveikre vonatkozóan.
 
November 30-án a Budapesti Art’ Otelben eleget tettünk a meghívásnak és a bejegyzésem további részében ki is fejtem, mire számíthatunk a jövőben. Gyakorlatilag a TELC nyelvvizsga Magyarországon az elmúlt tizennyolc évben úgy üzemelt, hogy a magyar Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, közismertebb nevén TIT volt a TELC frankfurti központjának licenc partnere, így a nyelvvizsgák szervezését és lebonyolítását is ők vezényelték le. A hírekkel ellentétben nem a TELC nyelvvizsga szűnik meg Magyarországon, hanem a TIT- TELC nyelvvizsga, ami gyakorlatilag a két Intézmény közötti licenc szerződés megszűnését jelenti. A szerződés megszűnését a frankfurti Központ kezdeményezte, ennek indoklásába most nem megyek bele, mert nem szeretnék állást foglalni az ügyben.
 
A Frankfurti Központ ugyanakkor a licenc szerződés megszűntével a magyar nyelvvizsga akkreditációját is elveszíti, hiszen eddig TIT- TELC nyelvvizsgaként volt engedélyezve. Tájékoztatásuk alapján ennek megfelelően az új akkreditáció előkészítése megkezdődött a részükről, egyeztetések zajlanak a Magyar Nyelvvizsga Akkreditációs Testülettel (továbbiakban NYAK). A teljes folyamatra vonatkozóan időtervük szerint 2018 decemberében a TELC Frankfurti központja megnyitja a Budapesti irodáját, aminek vezetésére Zsakay Gábort kérték fel, akivel már el is kezdték a közös munkát. Aztán 2019 januárjában beadják az akkreditációs kérelmüket a NYAK-nak, ahol a 60 napos határidőt alapul véve márciusban várhatóan meg lesz az engedély a TELC nyelvvizsgák szervezésére és lebonyolítására Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a vizsgahelyeknek- köztük nekünk is- újra kell akkreditálnunk, illetve a TELC licenc eljárásán is át kell esnünk. Amennyiben ezeket a feltételeket sikerül teljesítenünk 2019 márciusáig, akkor 2019 áprilisában már az új rendszerben folytathatjuk a TELC nyelvvizsgák szervezését Székesfehérváron. Frissen akkreditáltakként nem látom akadályát, hogy újra megszerezzük azt és a TELC licenc eljárásának is szívesen alá vetjük magunkat. Mivel a célunk továbbra is az, hogy tanulóinknak magas színvonalú nyelvoktatást és teljes körű szolgáltatást tudjunk nyújtani, ezt a folyamatot felvállaljuk és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy 2019 áprilisától már az új rendszerben, de továbbra is TELC nyelvvizsgahelyként működhessünk Székesfehérváron.
 
 Végezetül javaslom az Eduline helyesbítő cikkének elolvasását, amit ezen a linken lehet elérni: goo.gl/UbmJWU
 
Remélem sikerült a fentiekkel tisztább képet adni a történésekről és a TELC jövőjéről.
Köszönöm, hogy elolvastad.
 
Papp István 
Cégvezető
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a nyelvvizsga témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.