Részletes tájékoztatás az "ingyenes nyelvvizsga" szabályairól.

Életbe lépett a 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról. A Rendelet elfogadott verziójában, több, korábban már kiszivárgott korlátozást módosítottak. Ezért lényegesnek tartottuk, hogy tájékoztassunk annak részleteiről. (A képen Nobilis Márton, az Új Nemzedék Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt a nyelvvizsga díjának visszatérítésére vonatkozó szabályokról. helyszín: TIT-TELC Nyelvvizsgaközpont)
 
 Ki kaphatja vissza a nyelvvizsga díját 2018. január 01-től?
 
Az kaphatja vissza, aki a nyelvvizsga időpontjában a 35 életévét még nem töltötte be, magyar állampolgár vagy az Nftv. 39. § (1) bekezdés a)-h) pontjában meghatározott külföldi állampolgár. A törvény ide kattintva olvasható: goo.gl/1Tthn3
 
Kizárólag a 2018. január elseje után megszerzett nyelvvizsga díja igényelhető vissza, akkor is, ha már az igénybe vevő rendelkezik alacsonyabb szintű vagy más nyelvből szerzett bizonyítvánnyal. 
 
Miért csak a 35 év alatti korosztálynak lesz ingyenes?
 
 Az elmúlt években készített felmérések szerint a 15-29 éves korosztály mindössze 31 százaléka rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Így a programban ennek a korosztálynak a felzárkózását akarja elő segíteni a kormány. A szándékot annak tükrében érdemes értékelni, hogy már korábban életbe lépett rendelkezés szerint 2020-tól a felsőoktatásban felvételi követelmény lesz az idegen nyelvből megszerzett komplex középfokú nyelvvizsga.
 
A vizsga vagy a bizonyítvány kiállításának időpontja számít?
 
A Rendelet a 2018. január elsejét követően letett vizsgákról szól – vagyis a vizsga, nem pedig a bizonyítvány kiállításának dátumát veszik figyelembe. A visszaigénylési folyamathoz viszont a bizonyítvány megléte szükséges, azt követően lehet csak benyújtani az igénylést.
 
Melyik nyelvvizsgák díját tudod visszaigényelni?
 
A Magyarországon akkreditált, középfokú (vagyis B2-es) és felsőfokú (C1-es) angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol, latin, portugál, arab, héber, kínai, japán, holland, finn és nemzetiségi nyelvekből tett nyelvvizsgák esetén a komplex, valamint az egyesíthető írásbeli és szóbeli részvizsgákra.
A visszaigénylés lehetősége kiterjed a szaknyelvi vizsgákra és a fentiekkel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára is.
Emellett, ha valaki nem Magyarországon szerzi meg a nyelvvizsga bizonyítványt, vissza lehet igényelni a nyelvvizsga-honosítás díját is.
Fontos, kizárólag a sikeres nyelvvizsga díja jár vissza, a sikertelen nem, ahogy a nem akkreditált, valamint az alapfokú, vagyis a B1-es nyelvvizsgák díja sem.
 
Akár a legdrágább nyelvvizsgát is választhatom?
 
A nyelvvizsga díját az adott évre érvényes minimálbér 25 százalékának megfelelő összeghatárig térítik meg. Ha a minimálbér emelkedik, az összeghatár is magasabb lesz. 2018. január 1-jétől az aktuális minimálbér (138 ezer forint) 25 százalékának összege maximum 34 500 Ft lehet, azaz akkor is csak ennyi pénzt kapható vissza, ha ennél drágább volt a nyelvvizsga. 
Lényeges, ha elsőre nem sikerül a komplex nyelvvizsga megszerzése, akkor az összevonható írásbeli és szóbeli részvizsga a 2018. január 1. után letett részvizsga vagy részvizsgák esetén is igényelhető maximum 34 500 forint. Az összevonásra vonatkozó kitétel, hogy a két részvizsga között nem telhet el egy év.  A 2018. január 1. előtt letett részvizsga díja nem visszaigényelhető.
 
A külföldön szerzett nyelvvizsga esetén, annak honosítási díja maximum 34 500 forintig szintén igényelhető.
A visszaigényelt összeg minden esetben adómentes.
 
Hogyan igényelhető vissza a vizsgadíj?
 
A nyelvvizsga bizonyítvány kiállítási dátumától számítva egy éven belül benyújtott Kérelem esetén számíthatsz visszatérítésre. A határidő átlépése jogosultság vesztést eredményez.  
A Kérelem kitöltésére és benyújtására a nyelvvizsga bizonyítvány kézhezvételét követően van lehetőséged, mert abban a bizonyítvány adatait is rögzíteni kell.
 
A vizsgadíj visszautalását a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága végzi. Mivel a bonyolításra felkért Új Nemzedék Központ még nem készült el a bonyolításhoz szükséges online felülettel, az átmeneti időszakban a Kérelmet nyomtatott és kézzel kitöltött formában kell a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához benyújtani (Postacím: 1820, Budapest).  A Kérelem e-mail-ben is elküldhető, ebben az esetben a dokumentumokat szkennelve kell csatolni. (Az Új Nemzedék Központ tájékoztatása szerint áprilisra várható az online kérelmezési lehetőség elindulása).
 
A Kérelemhez csatolni kell a nyelvvizsga bizonyítványon szereplő névre kiállított, nyelvvizsga díjáról szóló számla másolatát. Amennyiben a díjat nem a vizsgázó fizette be (pl. fiatalkorúak esetén a szülők) a számlán a vizsgázó nevét is fel kell tüntetni. Az Igazgatóság 30 napon belül ellenőrizteti az adatokat Oktatási Hivatal nyelvvizsga-nyilvántartásában, majd dönt a visszaigénylés jogosságáról. Ezt követően a vizsgadíjat a Kérelemben megjelölt belföldi Banknál vezetett folyószámlára átutalja. A visszautalt összeg minden esetben adómentes.
A Kérelem ide kattintva elérhető: goo.gl/REBVwV
 
Mit tegyek, ha nincs meg a vizsgadíjról szóló számla?
 
A Kérelem elbíráláshoz a számla másolat csatolása elengedhetetlen, ezért az eredeti számlát meg kell őrizni. Ha mégis elveszik, akkor attól a Nyelvvizsga Központtól kell számla másolatot igényelni, ahova a díjat korábban befizettük.
 
Akkor mennyi átfutási idővel számolhatok?
 
Ahhoz, hogy a nyelvvizsgán részt tudj venni, a vizsgadíjat be kell fizetni a Nyelvvizsga Központ által megadott határidőig. Ez általában a nyelvvizsga előtt egy héttel szokott lenni. A nyelvvizsgát követően, 30 napon belül hirdetnek eredményt. Ha sikerült a vizsga és a korábban részletezett kritériumoknak is megfelelsz, már örülhetsz, de még korántsem jutottál hozzá a visszaigényléshez. Az eredményhirdetés után 30 napon belül az Oktatási Hivatal a Bizonyítványt megküldi a Vizsga Központnak, ahonnan postai úton, vagy személyesen tudod átvenni. A bizonyítvány kézhezvételekor a szükséges Kérelmet ki tudod tölteni és máris postázhatod, vagy e-mail-ben benyújthatod. A Kérelem beadását követő 30 napon belül, kedvező elbírálás esetén a pénz a folyószámládra megérkezik. A fentiek tükrében minimum 90 nappal kalkulálj, mire a befizetett vizsgadíjat visszakapod. Fontos, a vizsgadíjról szóló számlát feltétlenül őrizd meg, ha az elkeveredik és másolatot kell igényelned, az tovább növeli a pénz visszatérítés időtartamát. A kérelem benyújtását szintén ne halogasd, amint kezedben a bizonyítvány, azonnal intézd a beadását.
 
 
Akkor csak egy nyelvvizsga díját igényelhetem vissza?
 
Valóban korábban voltak olyan híresztelések, hogy több nyelvvizsga díjat is vissza lehet igényelni. Sőt tudok olyan nyelviskoláról, ahol arról tájékoztatták a hallgatóikat, hogy először tegyék le a középfokú majd a felsőfokú nyelvvizsgát az érintett nyelvből és mindkettőt vissza tudják igényelni. A fent már részletezett kritériumok közül egy ide vonatkozó részt szeretnék idézni és értelmezni: „Kizárólag a 2018. január elseje után megszerzett nyelvvizsga díja igényelhető vissza, akkor is, ha már az igénybe vevő rendelkezik alacsonyabb szintű vagy más nyelvből szerzett bizonyítvánnyal.” Ez azt jelenti, hogy egy nyelvből csak egy nyelvvizsga díját tudod visszaigényelni, viszont egy másik nyelvből szerzett nyelvvizsgád díját is vissza tudod kérni, amennyiben 2018 január elseje után vizsgáztál.  
 
Meddig lesz ez a lehetőség, csak 2018-ban?
 
A Kormány tájékoztatása szerint a következő három évre szükséges támogatási összeg elkülönítésre került a költségvetésben, így erre az időszakra az igénybe vétel biztosítottnak látszik.
Összegzésként a sikertelen nyelvvizsga díját nem lehet visszaigényelni, tehát érdemes alaposan felkészülni. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a tényleges tudásunkkal, még a vizsga előtt. Ehhez érdemes akár a Hello English akár más nyelviskola által szervezett próba nyelvvizsgán részt venni. Ha a tudásod már a vizsga szintjének közelében van, tanulónkként vegyél részt a nyelvvizsga felkészítő tanfolyamunkon, amiket vizsgáztató tanáraink vezetnek.

A Rendelet ide kattintva olvasható: goo.gl/nv3GXz

Sok sikert!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a bejegyzés a nyelvvizsga témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.