Praktikák az angol vagy német szavak tanulásához

Milyen praktikák vagy módszerek léteznek szókincsünk fejlesztésére? Szerencsére számos módszert ismerünk, amely segítséget nyújthat az idegen szavak elsajátításához.   Ebben az írásomban összegyűjtöttem pár módszert és praktikát, amely biztosan segíthet ebben! Neked csak annyi a feladatod, hogy kiválasztod a legmegfelelőbb módszert. Ezekkel a módszerekkel a passzív szókincsedet könnyedén aktív szókincsé alakíthatod!
 
A szótanulás általános problémái
Tapasztalataink szerint minden nyelvtanuló küzd valamilyen általános problémával, amely meggátolja őket a fejlődésben. Röviden összeírtam párat:
  1. Motiválatlanság. Számos esetben azt látjuk diákjainkon, hogy szinte semmilyen motivációt nem éreznek az új szavak elsajátításához, azaz szókincsük további bővítéséhez. Mit jelent ez? Röviden ennyit: Ha nincs cél, akkor nincs motiváció.
 
  1. Magolás. Ez körülbelül ugyan úgy működik, mint a verstanulás: nagy nehezen megtanulod az adott művet, de már egy hét elteltével a felét se tudod felidézni. Ezért semmi esetre sem ajánljuk, hogy a „magolás” módszerével tanulj.
 
  1. Céltalanság. Ahogyan a motiválatlanságnál említettem, hogyha nincs célod, akkor semmilyen motivációt nem fogsz érezni a nyelvtanulásra. Ezért csak abban az esetben kezdj el valamilyen nyelvet tanulni, hogyha konkrét céljaid vannak az adott nyelvel. Ilyenek, mint, a munkahelyi elvárások, külföldi tanulmányi ösztöndíjak megnyerése, diploma megszerzése, világjárás, stb.
Legjobb praktikák a szótanuláshoz
Mielőtt a módszerek közül szemezgetnél, elsőnek ki kell választanod, hogy milyen szótanulási stratégiát akarsz követni. Ez a lépés mindenképp elengedhetetlen ahhoz, hogy a szókincsfejlesztésed zökkenőmentes legyen. Összeírtam pár stratégiai irányvonalat, amely nagyban segíteni fogja a szókincsfejlesztésedet.
 
1.      Önismeret. Tanuld meg a saját szókincsed angol megfelelőjét! A legnagyobb problémát az szokta még jelenteni, hogy a tanulóink nehezen tudják kifejezni magukat egy adott témában. A legtöbb esetben minden felnőttnek van véleménye, tudna is válaszolni az adott kérdésre, de nem rendelkezik a megfelelő szókinccsel. Ez mit jelent? Ez azt jelentené, hogy problémát okoz számára az önkifejezés, mivel a saját – gyakran használt –  magyar szóhasználatának sem ismeri az angol megfelelőjét. Így a számos esetben ezt a választ szoktuk kapni: „Hát...van véleményem, de nem tudom elmondani.”
Ezért állíts össze egy olyan listát, amely csak(!) azokat a magyar szavakat és kifejezéseket tartalmazza, amiket állandó jelleggel használsz. Például: megfelelő, érhető, sajnálatos módon, az a véleményem, hogy..., ebből kifolyólag, stb. Ha ezt a gondolatmenetet megérted, akkor a továbbiakban a szókincsfejlesztés semmilyen problémát nem fog jelenteni számodra.
 
2.      Szakmád know-how-jának szókincse. A másik legnagyobb motivációt az adhatja, hogyha arról tanulsz, amivel a jövőben foglalkozni szeretnél. Szerencsére ma már minden nagyobb szakmai „guru” blogol vagy publikál valamilyen szaklapban. Kövesd őket és tanulj tőlük! Ennek eredményeképpen nem csak a szókincsed fog fejlődni, de a szaktudásod is. Ettől jobb kombináció aligha létezik.
 
Módszerek
 
 
1.  Chat (Csetelés): Talán az egyik legjobb és leghasznosabb módszer az, hogyha külföldi ismerőseiddel csetelsz. A barátokkal való beszélgetés –  önmagában is – motivációt fog adni az új szavak meg tanulására, mivel minden ember saját önkifejezésére egyedi mondatszerkezeteket és szavakat használ. Ha nincsenek külföldi ismerőseid, ebben a bejegyzésemben írtam róla, hol találhatsz külföldi chat partnert: goo.gl/65DOOC Ha németet tanulsz, akkor pedig ebben a bejegyzésemben vannak hasznos linkek: goo.gl/ftufCn
 
2. Saját szókártyák használata. Manapság rengetegen használnak olyan kártyákat, amelyre 1-1 angol vagy német szó, valamint egy, az adott szóval kapcsolatos kifejezés van ráírva. Az ajánlatunk az, hogy mindennap tanulj meg 10-15 új szót! Ez a szómennyiség egyáltalán nem jelenthet komoly terhet számodra. Ha ezt betartod, akkor rövid időn belül komoly és látványos fejlődést tapasztalhatsz. Ha a Hello English nyelviskola tanulója vagy, akkor az aktuális leckéd szószedetében mi már összeszedtük neked, milyen szavakat tanulj meg, ezzel is könnyítettük a tanulásodat, nem neked kell az ismeretlen szavakat összeszedned. Ha gyorsan és egyszerűen akarsz ilyen kártyákat összeállítani, keresd fel ezt az oldalt: goo.gl/WuL1SQ
 
3. Filmnézés. Filmet nézni mindenki szeret, hát nézd őket angolul vagy németül! Diákjainknak azt szoktuk javasolni, hogy kedvenc filmjeiket (amiket többször is láttak már magyarul), azoknak nézzék meg az angol vagy német megfelelőjét is. Kezdők esetében érdemes lehet bekapcsolni az angol vagy német szinkron mellé, az angol vagy német feliratot. Így a beszédet azonnal összepárosíthatod a szöveggel, amely kiváló segítséget nyújthat a tanulásban.
 
Természetesen a szótanulás kulcspontja az, hogy hallanod kell a szavak helyes kiejtését. Először utánozni fogod a kiejtést, majd ki fog alakulni benned, hogyan ejted ki helyesen. Nagyon is tudatos, hogy nyelviskolánkban a nyelvtanáraink négyszemközt veszik át a tanulóinkkal az aktuális lecke új szavait. Ha nem tudja kiejteni, vagy hibásan mondja, a nyelvtanárunk korrigálja, pontosan azért, hogy ne rögzüljön rosszul. Még egy plusz dolog van nyelviskolánkban. Ezek pedig a rendszeres „Practice” azaz beszédórák, ahol heti szinten zajlik a gyakorlás. ráadásul alapfokú szinttől anyanyelvű beszédórákra is lehet járni, mert az az igazi, amikor anyanyelvűtől lessük el a jó kiejtést. A lényeg, hogy a szókincsed fejlesztése fontos összetevője a nyelvtanulásnak, ne hanyagold el, mert csak így fog fejlődni a beszédértésed és beszédkészséged. Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol, német nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.