Oxford, a csoda.

A világ második legrégebbi, folyamatosan működő egyeteme, igazi ikon, amely nemcsak patinás múltja, de oktatásának színvonala miatt is méltán világhírű. (Csak sajtó felhasználásra! Ez a kép kizárólag sajtó célú felhasználása engedélyezett. A kép egyéb, reklám, promóciós vagy kereskedelmi célú felhasználása TILOS további engedélyeztetési eljárás nélkül, amennyiben a szerző/jogtulajdonos nem szavatol a felhasználások jogszerűégéért.Az 123RF.com nem jár el a képek jogosítása érdekében.) Mostani bejegyzésemben néhány bekezdés erejéig bolygónk egyik legjobb, mindenképpen egyik legkülönlegesebb egyetemére, Oxfordba kalauzollak.
 
 Ugyan az Oxfordi Egyetemnek nem ismerjük a pontos alapítási évszámát, egyes kordokumentumok, történelmi bizonyítékok szerint 1096-ban már létezett az intézmény, és tanítottak is benne. Gondoljunk bele: ennek ismeretében egy csaknem ezer éves egyetemről beszélünk!
 
Oxfordnak sincs egy különálló, jól behatárolható kampusza, hiszen az intézmények és az épületek átszövik a várost, így tulajdonképpen a teljes Oxford község, de legalábbis annak belvárosa, belső területe egy óriási egyetem.
Mivel Anglia másik világszerte híres ismert és elismert egyeteme, a Cambridge valójában az Oxfordról „vált le”, a két intézményt a mai napig szokás együttesen jelölni az Oxbridge mozaikszóval. Cambridge-hez hasonlóan az anyaintézményben is a college-rendszer működik, ami azt jelenti, hogy Oxfordban szám szerint 38 különálló kollégium, „al-egyetem” található, amelyekbe a hallgatók beosztásra kerülnek, és amelyekhez aztán a későbbiekben is szorosan kötődnek.
 
Az egyetemen működő tanszékek négy átfogó divízió alá sorolhatók:
 
A 38 kollégium, vagy college jelentős autonómiával bír, ám ugyanakkor nem számítanak önálló intézményeknek. Ezek a felelősek diákjaik tutorjainak kinevezéséért, ugyanis Cambridge-hez hasonlóan itt is érvényesül a szoros tanár-diák kapcsolat, illetve az egyéni oktatás. Oxfordban például heti egy alkalommal találkozik tutor és 1-4 diákja, hogy megbeszéljék, megvitassák heti teendőiket, teljesítményüket, segítséget kérjenek, és közösen haladjanak a tanulmányokban.
 
Lévén, hogy a világ legjobb egyetemei közé tartozik, és talán a leghíresebb is mind közül, bekerülni a hallgatói közé nem éppen egyszerű – hogy finoman fogalmazzak. Színötös vagy kitűnő minősítésű előképzettség nélkül ne is álmodozz ilyesmiről; ám ha az emberek azon nagyon kicsinyke százalékába tartozol, aki ilyen kivételes gimnáziumi eredményekkel büszkélkedhet, és még fel is vesznek Oxfordba, elmondhatod majd, hogy azoktól tanulhatsz, akik nemcsak, hogy a tudományos elitbe tartoznak, de alapvetően meg is határozzák jelenkorunk tudományos diskurzusait. A végzettek névsora sem kevésbé impozáns: Oxford 27 Nobel-díjast, 27 brit miniszterelnököt, és megannyi, az Egyesült Királyságon kívüli államfőt nevelt ki.
 
Oxford különlegessége továbbá, hogy a területén található a világ legrégebbi egyetemi múzeuma, illetve a berkeiben működik a világ legnagyobb egyetemi sajtója. És persze ne menjünk el amellett a fontos tény mellett sem, hogy az övé a legnagyobb egyetemi könyvtár és könyvállomány az egész Egyesült Királyságban – ebben például megelőzi Cambridge-et.
 
További érdekesség, hogy a college-ok csak 2008 óta teljes egészében koedukáltak – ekkor fogadta be ugyanis az utolsó, addig kizárólag nőket felvevő kollégium, a St. Hilda’s, első férfitagjait. Ami a nemek arányát illeti az Oxfordban tanulók között, mára ez csaknem 50-50%, de néhány százalékkal továbbra is a férfiak vezetnek.
Oxford presztízsét jól mutatja, hogy a különböző felsőoktatási rangsorok a 6-7. hely környékére sorolták világszinten a 2016-os kiadásban – még előkelőbb hír, hogy a 2017-es osztályozás szerint a legrégebbi angol nyelvterületen funkcionáló egyetem a második helyre ugrott fel világviszonylatban. Mindez jól mutatja, hogy csaknem ezer éves történelme birtokában is képes a fejlődésre, az előretörésre.
 
Oxford és Cambridge egyfajta misztikus nevek, amelyekről mindenki tudja, hogy különleges képességű és különleges adottságú emberek alkotják a köreit – azonban nem kell, hogy mindenki számára mítoszok legyenek. Mindig lehet ugyanis nagyot álmodni és aztán megvalósítani. Cambridge-ről készült bejegyzésemet ide kattintva érheted el: goo.gl/tudoFg
Ha szeretnéd még jobban megismerni az Oxfordi egyetemet, keresd fel a honlapját, kattints ide: goo.gl/yl69Vw
Ha nincs időd olvasgatni, érdemes az egyetem Youtube csatornáján körülnézni: goo.gl/UqMB2s
Sok Sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelviskola témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.