Öt nagyszerű filmjelenet, amelyek segítenek javítani a német beszédértésed

A legtöbb cikket és fejtegetést arról olvashatod, hogy miért előnyös, ha a szinkronos változattal szemben az eredeti, angol nyelvű verziót választod. Igen ám, de azt sem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a legnagyobb világnyelven készült alkotásokat érdemes eredetijükben megtekinteni. Annál is inkább, mivel talán az angol nyelvtanuláshoz szerezhetsz manapság a legkönnyebben tananyagokat és segédleteket. Ezért ne hagyjuk figyelmen kívül a német nyelvű filmeket sem!
 
 A német nyelvű filmek közönségsikerét természetesen nem lehet az angol és amerikai, tíz- és százmilliók által ismert és szeretett mozik ismertségéhez hasonlítani, ez azonban egyáltalán nem árulkodik arról, hogy ezek a filmek ne képviselnének azonos, ugyanolyan magas színvonalat és értékeket, csupán egy kisebb körhöz képesek elérni. Például a németet tanulókhoz!
A mostani bejegyzésben nektek gyűjtöttem csokorba öt olyan német nyelvű filmjelenetet, amelyek a maguk módján segítenek a nyelvtanulásban, színesítik a szókincset vagy könnyebbé teszik egyes fordulatok elsajátítását, nem utolsósorban pedig filmes szemmel is kivételes képkockák.
 
1, Good Bye, Lenin! (2003)  klikk ide: goo.gl/rqSAsI
 
A tizenhárom éve megjelent szatirikus film teljes története nem mondható szokványosnak: a főszereplő, Alex édesanyja kómába esik, és kómában is marad a kettészakadt Németország egyesítésének idején. Felébredésekor fia úgy dönt, hogy mivel az anya, Christiane világéletében az NSZEP elkötelezett híve volt, lábadozása alatt igyekszik fenntartani azt az illúziót, hogy Kelet-Németország továbbra is független, az egyesítés pedig nem történt meg. Ebben a jelenetben a súlyos beteg édesanyának vetíti le Alex az általa készített ál-televízióadást, amelyben óvatosan (és persze némileg elferdítve) tudtára adja az újraegyesítés tényét.
 
2, A bukás – Der Untergang (2004)  klikk ide:  goo.gl/mA8GFS
 
Az ikonikus részlet, amit rengeteg internetes mémből és viccvideóból ismerhetsz, mégis érdemes megnézni újra az eredetit! A fantasztikusan eljátszott jelenet valójában azt mutatja be, amikor a Führer ráébred csapatai (és a Reich) vereségére. A feszültség és a félelem tapintható.
 
3, Becstelen brigantyk – Inglorious Basterds (2009) klikk ide: goo.gl/0Ck4AZ
 
Egy kakukktojás a listában, hiszen egy alapvetően hollywoodi filmről van szó: Tarantino világháború-szatírája igazi nyelvi kavalkád, ugyanis a filmben megszólalnak angolul, németül, franciául, sőt olaszul is. A feszült, de mégis komikus jelenetek egyikében az ellenállás éppen stratégiai találkozót tartó tagjai a lebukástól tartanak, amikor egy magas rangú német tiszt lép be találkájuk helyszínére.
 
4, A mások élete – Das Leben der Anderen (2008) klikk ide: goo.gl/Rd6q8z
 
A 2008-as film az NDK-beli Állambiztonsági Minisztérium egyik tisztjének, Gerd Wieslernek a munkáját követi, aki a megbízása szerint egy művészpár mindennapjait kell megfigyelnie és lehallgatnia, ám a küldetés során saját elveinek átértékelésére kényszerül. A nyitójelenetben egy kihallgatási jelenet és egy előadás fut párhuzamosan, voltaképpen az utóbbi az előbbinek a narrációja.
 
5, Edukators – Die fetten Jahre sind vorbei (2004) klikk ide: goo.gl/9sH6ma
 
A sajátosan, a gazdagok ellen lázadozó, antikapitalista huszonévesekről szóló film ezen jelenetében a fiatalok egy foglyul ejtett, tehetős középkorú férfivel vitatkoznak pénzről, gazdagságról és morálról, társadalmi igazságról és szerepvállalásról. Az aktivisták természetesen a jómódúak és a mélyszegények közötti radikális ellentétek feloldása mellett foglalnak állást, míg a rendszer haszonélvezőjének is tekinthető férfi próbálja valamelyest árnyalni az általuk kifogásoltakat.
 
Filmet nézni sokak számára kellemes időtöltés – miért ne lehetne hasznos, úgymond jövedelmező is? Remélem, a fenti rövid lista segítségével hozzájárulhattam ahhoz, hogy élvezettel, szórakozva tanulhasd a német nyelvet, ráadásul megismerhetsz pár kitűnő filmalkotást is.
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a német nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.