Ország az országban. Bajorország, a legnagyobb német tartomány.

Bajorország Németország tizenhat tartományának legnagyobbika, 1919 óta a Bajor Szabadállam nevet viseli.  A területileg legterjedelmesebb állam lévén nemcsak földrajza és látványosságai gazdagok, változatosak, történelme és kultúrája szintén izgalmas és sokrétű. Vonzerejének egyértelmű bizonyítéka, hogy a mai napig Bayern a legkedveltebb úti cél Németországban – a helyiek és a külföldiek számára egyaránt.
 
 Ahogy említettem, Bajorország esetében különösen jelentős és nagy múltú tartományról beszélhetünk, hiszen ezen a néven az időszámításunk utáni hatodik században említik először – mindez azt jelenti, hogy Európa legősibb államai közé tartozik. (Ezt megelőzően területén kelták, rómaiak és germánok éltek, ezekből a népekből jött létre az úgynevezett bajor törzs.) 
 
A tartomány népességét egyébként a mai napig is négy különböző törzsre lehet felosztani: ezek az óbajorok, a frankok, a svábok, valamint a második világháború lezárását követően betelepült szudétanémetek csoportja.
A tartomány (illetve akkoriban még királyság) 1818-ban kapta meg először saját alkotmányát, amelyet az 1946-os szabadállami alkotmány követett. 1949-ig az NSZK-hoz tartozott.
 
Ami a közigazgatást illeti, Bajorország kerületekre oszlik, szám szerint 7 darabra. A kerületek élén a kerületi gyűlés nevű képviselőtestület áll, amely önkormányzati jogokkal felruházva gondoskodik az adott kerület ügyeiről.
A teljes tartomány fővárosa München, amely egyébként is igen kedvelt turisztikai célpont, ám ezen kívül is számtalan szépséges várossal, településsel és látnivalóval találkozhat a szerencsés látogató. Bajorország területén összesen 7 világörökségi helyszín található, ezek a következők:
  • Bamberg óvárosa, képeket itt találsz: goo.gl/go8KBL
  • a bayreuth-i operaház, csodáld meg te is a képeken: goo.gl/Fm00RN
  • Regensburg városa
  • a würzburgi érseki palota, szintén érdemes megnézni képeken is: goo.gl/OTYT1s
  • a felsőgermán limes (római kori védvonal),
  • a bajorországi „tóházak”,
  • Wies temploma, képek róla itt: goo.gl/xvVnxm
 
A fentieken kívül a teljes tartomány területén számos lélegzetelállító kastély és palota található, amelyek esztétikai értékük mellett a múltba és annak építészeti nagyságaiba is betekintést nyújtanak. Ilyen a híres Neuschwanstein kastély, a Hohenschwangau kastély, vagy a Linderhof kastély is.
 
A bajorok vendégszerető, vidám és közvetlen nép hírében állnak, akik mindemellett büszkék származásukra és kultúrájukra. Hagyományaik fenntartásáról és megőrzéséről a különböző tradicionális fesztiválok és ünnepségek gondoskodnak. Bizony, a híres-hírhedt Oktoberfestet is Bajorországban, Münchenben rendezik meg, amelyről valószínűleg azok is hallottak már, akik számára teljességgel idegen a német kultúra. A világ legnagyobb sörfesztiválja évről-évre látogatók és turisták millióit vonzza a tartomány fővárosába. 
 
A látványosságok és kulturális sajátosságok, szokások mellett érdemes megemlíteni Bajorország egyedülálló és kedvező természeti adottságait: számos nemzeti park és természetvédelmi terület, álló- és folyóvizek, erdők és az Alpok domborulatai színesítik Bajorország földrajzát.
 
Számos nevezetes személy látta meg Németország legnagyobb közigazgatási egységében a napvilágot: XVI. Benedek pápától kezdve Düreren és Kleen át Wagnerig és Carl Orffig – a művészet tekintetében különösen sok tehetséggel áldotta meg a világot Bajorország. Bertolt Brecht és Thomas Mann is innen származik, nem beszélve a tudomány óriásairól: Wilhelm Röntgen, Georg Ohm és Werner Heisenberg is itt született.
 
Összefoglalva Bajorország tehát egy minden tekintetben gazdag és sokoldalú vidék, ahol számos évszázad történelme és tündöklése nyomott hagyott, s mely emlékek a mai napig színesítik a tartomány örökségét és kultúráját. Ha lehetőséged van ide látogatni, semmi esetre se hagyd ki! Addig is tanuld a német nyelvet, akár nálunk, akár más nyelviskolában.
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a német nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.