Önbizalom fejlesztés nyelvtanuláshoz

Miért fontos az önbizalom? Vajon az önbizalom mennyiben járul hozzá a nyelvtanulás sikereihez? Sajnos számos esetben az emberek összekeverik az önbizalmat a nagyképűséggel, pedig a kettő igen távol áll egymástól. Ebben az írásomban az önbizalom kérdését és fontosságát szeretném körbejárni, valamint a nyelvtanulók önbizalmát szeretném növelni.
 
 Hogyan alakul ki az önbizalomhiány?
 
Dr. Bencsik Andrea pszichológus szerint, az önértékelési nehézségek és az ezek talaján kibontakozó önbizalomhiány hátterében legtöbbször a negatív énkép áll. Mi az énkép? Ez a kép már születésünktől kezdve alakul bennünk, amely magába foglalja a fizikai alkatunkat, képességeinket, belső tulajdonságainkat, külső megjelenésünket, személyiségjegyeinket és vonásainkat.
Az önmagunkról kialakított képet nagyban befolyásolják a külső tényezőkből érkező visszajelzések, valamint saját tapasztalataink. Abban az esetben beszélhetünk pozitív önképről, hogyha képesek vagyunk bizonyítani magunknak, hogy nincs lehetetlen és az elképzeléseink megvalósíthatóak. Ennek eredményeképpen a külső környezetünk támogatni fog, valamint folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaphatunk tőlük. Ekkor alakul ki bennünk a pozitív önkép.
Ha azonban semmilyen megerősítés nem érkezik a külső környezetünkből, akkor nagy eséllyel kialakulhat egy negatív önkép, amely egyáltalán nem felel meg a valóságnak. 
Sajnos a bejegyzés korlátolt terjedelme miatt nincs lehetőségem mélyebben elmerülni ebben a témában, de ha jobban érdekel, keresd fel Dr. Bencsik Andrea honlapját ide kattintva: goo.gl/a3HU7t
 
Jó vagy angolból vagy németből!
 
A nyelvtanuláshoz mindenképp fontos az erős hit, mivel nem könnyű feladat egy idegen nyelvet úgy megtanulni, hogy akár középfokú nyelvvizsgát szerezhess belőle. Nem számít milyen szinten vagy: az a nyelvtudás, amelynek jelenleg is birtokosa vagy, mindenképp dicséretet érdemel. Tényleg!
Miért mondom ezt? Mert bármilyen is legyen a nyelvtudásod mélysége, azt szinte biztos, hogy kemény munkával sikerült megszerezned. Ezen kívül felettébb örülök, hogy most ezt a bejegyzést olvasod és bízom benne, hogy magadra ismersz: jó vagy, de lehetnél jobb is! A Hello English nyelviskolában azzá tehetünk! Elfogadod az ajánlatunkat? Ha még mindig kételkedsz, megértem, de kezdj a próbatanfolyamunkkal, hogy a saját tapasztalatodra támaszkodva dönthess.

Képes vagy rá!

Nagyon sok tanulónktól halljuk, hogy régen önbizalomhiányban szenvedtek mivel úgy gondolták, hogy nem képesek megtanulni sem a német sem az angol nyelvet. Szerencsére az önbizalomhiánnyal kapcsolatos történetük végét, általában a  kemény fedeles nyelvvizsga bizonyítvány zárta le. Hidd el, a tiédet is az fogja! :)

Rengeteg nyelvvizsga bizonyítvány másolatot őrzünk ezektől a tanulóktól. A régi helyünkön, a Honvéd utcai nyelviskolánkban, közel százat ki is raktunk a falakra, közszemlére. Erről láthatsz pár képet Pinterest oldalunkon, amit ide kattintva el is érhetsz: goo.gl/klNs1y Mivel nemrég költöztünk, az új helyen még nincsenek kint ezek, de gyere be hozzánk és megmutatjuk a gyűjteményünket  önbizalom erősítésként neked. Ha nem tudtál a költözésünkről, itt írtam róla bővebben: goo.gl/VyCIJJ

Mi a megoldás az önbizalomhiányra?
 
Ahogy szinte mindenre, így erre is létezik megoldás. Hidd el, az önbizalom nem egy veled született képesség, hanem egy fejleszthető, tanulható dolog. A következőkben felsorolok pár tanácsot, amivel megnövelheted az önbizalmadat, valamint megoldhatod a nyelvtanulásban felmerülő problémákat.
 

 1.      Ne méregesd magad másokhoz. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy mindenki más és más, valamint más képességekkel rendelkezik. Valakinek a nyelvtan megy jobban, másnak pedig a szóbeli kommunikáció. Miért? Azért mert mindenkinek van egy alapképessége, amit át tud ültetni a nyelvtanulásba. Ezért egyáltalán ne érdekeljen az, hogy mások miben jók. Sokkal fontosabb az, Te miben vagy jó. Ismerd fel a gyengeségeidet és fókuszálj az erősségeid fejlesztésére. Ahogyan az erősségeid fejlődnek, úgy halványulnak majd a gyengeségeid. Nyelvtanárainktól rendszeresen kapsz majd visszajelzést erősségeidről és gyengeségeidről, de mindig lesznek javaslataik, tanácsaik is, hogyan tudod ezeket hatékonyan fejleszteni. Figyelj majd arra, amit mondanak, nem te vagy az első felnőtt nyelvtanuló a kezeik között, számos tapasztalat van a hátuk mögött. 

2.      Ne korlátozd önmagad kibontakozását. Sajnos számos esetben az jelenti a problémát, hogy saját gondolataink miatt kerülünk az „önkorlátozás csapdájába.” Ennek okán az általunk felállított korlátok gátat szabnak a fejlődésünknek. Azt javaslom, hogy ezeket a gondolatokat azonnal zárd ki a fejedből: „nem megy a nyelvtanulás”, „nem tudok szavakat tanulni”, „nem tudok angolul vagy németül beszélni és írni”, stb. Ha jobban végiggondolod, amit írtam, akkor egyből körberajzolódik benned, hogy számodra mik azok a gondolatok, amik korlátozzák a nyelvtanulásodat. Ha megvan, akkor már csak annyi dolgod van, hogy minél gyorsabban elfelejtsd őket!
 
 3.      Ne akarj másoknak megfelelni. Jól jegyezd meg, amit most írok: csak is kizárólag önmagadnak kell megfelelni! Ezt akkor fogod elérni, hogyha a kitűzött céljaidat maradéktalanul teljesíted. Ehhez a maximális segítséget meg fogjuk adni neked, ezen dolgozunk nap, mint a nap a Hello English-ben.
 
4.      Ne haragudj magadra, ha hibázol. Az ember nem tökéletes, valamint mindenki gyakorta követ el hibákat. Ahogy mondani szokás: „Csak az hibázik, aki dolgozik.” Nem igaz? Mindig annak az eredménynek örülj, amit sikerült aznap elérned. Ha 20 angol vagy német szóból csak 14-et tudtál visszamondani, akkor ne haragudj önmagadra. A 70 százalék is kitűnő eredménynek számít, amit már könnyen felfejleszthetsz akár 100%-ra. 
 
 És végül még egy fontos dolog. Nézd meg hol és kitől tanulod az idegen nyelvet. A nyelvtanáraidtól rendszeresen kapsz visszajelzést haladásodról, motiválnak, vagy inkább kritizálnak téged? Ha túl sok a kritika és kevés a dicséret, gondolkodj el rajta, jó helyen és jó nyelvtanároktól tanulsz-e. Tapasztalatból mondom, a felnőtt nyelvtanuló elköteleződése olyan, mint a vékony jég, a legkisebb kudarc élménytől is „beszakadhat”, ami a nyelvtanfolyam abbahagyásához vezet. Tudatosan keresd az olyan nyelviskolát és nyelvtanárt, aki pozitívan és segítőszándékkal támogat. Az öndicséretet elkerülendő, olvass bele a nálunk tanulók véleményeibe, mondják el ők, milyen légkörben és milyen nyelvtanárok támogatnak majd a célod elérésében, ha a Hello English nyelviskolát választod. Egy csokornyi véleményt szedtem össze ebben a bejegyzésemben: goo.gl/8FhMnf
Sok Sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a nyelvtanfolyam, nyelviskola témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.