Nézz filmeket angol,eredeti nyelven

Rengeteg olyan véleménnyel lehet találkozni azt interneten, hogy filmeket csak és kizárólag eredeti nyelven ajánlatos nézni, sőt szinte tilos bármilyen szinkronra hagyatkozni. Vajon ez az álláspont puszta sznobizmus, esetleg van valamiféle haszna is? Most elmesélem, miben lehet segítségedre, ha angolul nézel filmeket vagy sorozatokat!
 
 Manapság az élmények és az információk dömpingjét éljük: tényekkel és termékekkel találjuk magunkat szembe, akárhová is barangoljunk az interneten, ideértve a kulturális termékeket is. Nem meglepő tehát, hogy ennek, illetve a világháló működésének köszönhetően annak a módja is gyökeresen megváltozott, hogyan fogadjuk be a különböző tartalmakat.
Bár országtól, helytől függően továbbra is sokan járnak moziba, multiplexekbe, az otthoni filmnézés sokkal elterjedtebb szórakozási forma – akár a legújabb filmeket is beleértve. Ezt a tendenciát a tartalomszolgáltatók is igyekeznek meglovagolni, így az olyan cégek segítségével, mint a Netflix vagy a Hulu, legálisan és kényelmesen élvezhetjük saját szobánkban a legfrissebb sorozatepizódokat vagy filmeket.
 
Mivel egyre egyszerűbben és gyorsabban lehet hozzáférni ezekhez, nem meglepő, ha azt halljuk, hogy sokkal több filmet és sorozatot „fogyasztunk”, mint akár 10-15 évvel ezelőtt. Ha szereted a mozgóképes műfajt, és szívesen ülsz le a monitor vagy a tévé elé, miért ne válhatna hasznodra ez a tevékenység? Válts eredeti nyelvre! Hogy miért?
 
Intenzívebb, közvetlenebb színészi játék
 
Sajnos a szinkronnak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy szándékon kívül is elvesz az eredeti alkotásból, és olyat tesz hozzá, ami nem a része. Gyakran ez a színészek játékának rovására megy – eredeti nyelven, jelen esetben angolul, autentikusabb formában szemlélheted, ki hogyan alakít.
 
Segít a beszédértésben
 
Egy filmet vagy egy sorozatot nézve még az autentikus módon kreált beszédértési feladatok és gyakorlatok is mesterkéltnek hatnak – egy filmben sokkal természetesebb, gördülékenyebb, életszerűbb dialógusokkal, változatos akcentusokkal és megszólalásokkal találkozhatsz.
 
Segít a különböző nyelvváltozatok, dialektusok megismerésében
 
Természetes, hogy az angol nyelv nemcsak „amerikai angolból” és „brit angolból” áll: ezeken belül is megkülönböztetünk rengeteg dialektust és nyelvváltozatot. Azáltal, hogy több anyanyelvi megszólalót hallasz beszélni, meggyőződhetsz arról, valójában milyen sok rétege és fajtája van az angol nyelvnek.
 
Segít a magabiztosabb nyelvhasználatban
 
Ha fokozatosan átállsz a csak angol nyelvű filmezésre és tévézésre, egy idő után akaratodon kívül is sokkal magabiztosabban és természetesebben használod a nyelvet te magad is – egyszerűen azért, mert az intenzív hatásoknak köszönhetően jobban megszokod az angolt, „ismerősebb tereppé” válik a számodra.
 
Segít a szókincs bővítésében
 
A szókincs bővítése valójában sosem zárul le, hiszen lehetetlen valakinek minden egyes létező szót ismernie. A különböző műfajú (romantikus, thriller, sci-fi, családi, stb.) filmek ráadásul alapvetően más szókészlettel operálnak, így akár célzottan is tanulhatsz szavakat az egyes típusok segítségével.
 
Szórakoztatva tanít
 
A végére tartogattam a legjobb érvet: ha eredeti, angol nyelven nézel valamit, legyen az film, sorozat, vagy televíziós műsor, akkor is segít fejleszteni a nyelvtudásod, ha nem ezzel a kifejezett szándékkal ültél le a televízió vagy a képernyő elé. A legtöbbször észre sem veszed a tanulást, a fejlődést – egyszer csak azon kapod magad, hogy biztosabban, ügyesebben használod az angolt, pedig valójában te csak szórakozni, kikapcsolódni szerettél volna!
Ne feledjük, hogy a felirat használata nem szégyen, hiszen senki sem született nyelvzseninek. A felirat segítségével is rengeteget tanulhatsz, és egy kiváló mankó abban az esetben, ha nem érzed magad elég felkészültnek a szinkron nélküli film megtekintéséhez.
 
Bízom benne, hogy sikeresen meghoztam a kedved ahhoz, hogy ezentúl angolul nézd a kedvenc filmjeidet vagy szériáidat – ha eddig is így tettél, tartsd meg ezt a jó szokásodat. Ha még mindig bizonytalanság van benned, kezdj közismert mesefilmekkel, például a Shrek jó választás lehet. Ugye te is ismered?
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.