Mikor válassz magántanárt a nyelvtanulásodhoz?

Sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy vajon mikor szükséges a nyelvtanuláshoz magántanárt választani? Mikor kell azt érezned, hogy szükséges egy magántanár segítsége? Ha ebben az irányban akarsz lépni, egyáltalán mi alapján válassz magadnak nyelvtanárt? Ebben az írásomban a még nappali tagozaton tanuló diákoknak fejtek ki pár szempontot, ami a szülőknek is adhat segítséget. Szeretnék azoknak segíteni, akik nem tudnak ezzel kapcsolatban döntést hozni.
 
 Lényeges szempont, amit mindenképp érdemes átgondolnod, mielőtt magántanárt választanál. 
 
Manapság egyre több nappali tagozatos diák fordul a Hello English -hez segítségért, mert nem fejlődik a saját iskolájában a nyelvoktatás színvonala miatt. Miért? Azért mert a közoktatásban a diákok többségét, amire elvégzi a középiskolát, legalább 4-5 angol vagy német nyelvtanár fogja tanítani. Mi ezzel pontosan a probléma? Elsősorban nem a tanárok számával, hanem az eltérő tanítási módszerekkel és a követelménytámasztással van a gond: mire a diák hozzászokik az egyik tanár „stílusához és tempójához”, már jön is a következő nyelvtanár.
 
Arról sajnos nem is beszélve, hogy ez a tanárokat is komoly kihívás elé állítja, és felesleges stresszhelyzetet teremt számukra is. Abba most egyáltalán nem szeretnék belemenni, hogy vajon ezért kit lehet felelősségre vonni, sokkal inkább a probléma megoldására akarok rávilágítani. 
 
A következetes nyelvtanítás fog a kezedbe nyelvvizsgát adni!
 
Lehet valakinek kifogástalan angol vagy német tudása, de ez nem elegendő, hogyha jó nyelvtanár is akar lenni. A tanításhoz sokkal többre van szükség, mint a kiváló nyelvtudás: pontos, fokozatokra bontott ütemtervre, figyelemre, következetes számonkérésre és egy „csipetnyi szigorra” van szükség. Csak gondold végig. Te melyik nyelvtanárodat tartod jónak az előző iskolából? Azt, akit három mosoly között kenyérre lehet kenni, vagy azt, aki rendszeresen számon kérte a tananyagot és minden órájára készültél. Tudod miért az utóbbit választottad? Azért mert következetes és kellően szigorú volt. Legbelül te is tudod, hogy egy tanárnak pont ilyennek kell lennie.
 
Segítségre van szükséged?
 
Ha elolvastad a fentieket és magadra ismertél az előző sorokban, esetleg te is azt érzed, hogy az iskoládban az angol vagy német nyelvtudásod nem kellő ütemben fejlődik, akkor mindenképp segítségre van szükséged. Sajnos, azt kell mondjam, hogy az iskolában külső segítség nélkül kicsi valószínűséggel fogsz megtanulni angolul vagy németül. Ami ennél is fontosabb, az iskola a nyelvvizsgádra se igazán tud felkészíteni. Miért? Mert kevés a nyelvórák száma, sokan vagytok egy osztályban és a tanár képtelen egyszerre 30 emberrel haladni. Arról nem is szólva, hogy az óra közben a nyelvtanárnak – valószínűleg – fegyelmeznie is kell a hiperaktív osztálytársaidat. Bárhogy is van: az idő ellened dolgozik. Csak azt tudom neked tanácsolni, hogy minél hamarabb kezdj el járni külön nyelvórákra vagy egy nyelviskolába vagy egy magántanárhoz. 
 
 Nyelviskola vagy magántanár?
 
A döntésedben segíthet a nyelvtudásod szintje. Ha nagyon az elején jársz, nagyon kevés a szókincsed és a nyelvtanban is gyenge vagy, egy nyelviskolában költséghatékonyabban tudod elsajátítani az alapokat. Ez alól kivétel lehet, ha nagyon gyorsan kell valamiért a tudásod fejlesztened. Tanévzárás közeledik például és bukásra állsz. Ilyenkor egy jó magántanár csodákat tehet.
 
Ha az alapokkal tisztában vagy, de gondot jelent a kommunikáció, akkor a nyelviskola kézenfekvő megoldás. A nyelvórákon rengeteget fogod gyakorolni az angol vagy német beszédet. Ami még inkább a nyelviskola mellett szól ilyen helyzetben, hogy több emberrel kerülsz kommunikációba. A páros gyakorlatok, a szituációs feladatok és a közös játékok élménydúsabbá teszik a tanulást és még hatékonyabban is fogsz fejlődni. Természetesen itt is érvényes a „nagyon gyorsan kell az eredmény” szabálya, ilyen helyzetben a magántanár „facet o face” nyelvórái célravezetőbbek.
 
Ha a célod az, hogy nyelvvizsgát is szerezz, egy jó nyelviskolában nagyobb az esélyed. Rendszeresen készítenek fel nyelvvizsgára tanulókat, és ráadásul naprakészek a követelmények tekintetében is, hiszen ahol rendszeres a nyelvvizsga felkészítés, ott rendszeres a visszajelzés a nyelvvizsgázó tanulóktól is. A nyelvvizsga felkészülésedet a magántanár is hatékonyan segítheti, de ehhez bizony jól felkészültet kell választani. Nem elég, ha azt állítja a magántanár, hogy fel tud készíteni, kérj tőle konkrét neveket is, akiket sikeresen bizonyítványhoz juttatott nemrégen. 
 
 Manapság nem elhanyagolható szempont a választáskor az ár, azaz a várható költség. Köztudott, hogy bizony egy jó magántanár 2400-3500,-Ft -ba kerül nyelvóránként. Ha dinamikusan akarod az angol vagy német tudásod fejleszteni, bizony hetente minimum 4 órát el kell töltened nála, és erre még számold rá az otthoni tanulás és a házi feladat készítés idejét is. Ha magántanárhoz jársz, érdemes a drága nyelvóráidra fel is készülni, különben nem tudtok majd hatékonyan haladni. Ezzel szemben egy nyelviskolában általában 800-1300,-Ft közötti óradíjaknál már magas színvonalú nyelvoktatást kaphatsz. Akadnak ennél olcsóbb nyelvtanfolyamok is, de azok tényleges tartalmának előzetesen érdemes utánajárni.
Fontos, a nyelvtanulásnál ne korrepetálásban gondolkodj, ennél a tantárgynál nem fog működni. Ugyanis a nyelvtudásod nem csak tudásból áll, amit bebiflázol és egyenesben vagy, hanem az idegen nyelvű beszéd egy készség, amit csak az elegendő gyakorlás fog kicsiszolni. 
 
Tehát összegezve, akkor válassz magántanárt, ha valami miatt szorít a határidő, amikorra kézzelfogható fejlődést kell felmutatnod. Minél kevesebb időd maradt a fejlesztésre, annál inkább magántanárt kell keresned. Ne feledd, ez költségesebb fejlődési út, így szükséged lesz a szorgalmadra is, hogy otthon is tanulj és felkészülten érkezz a magántanárod nyelvóráira. Viszont ha előrelátó vagy, időben felismered, hogy a nyelvtudásod fejlesztéséhez segítségre van szükséged, a Hello English nyelviskola tökéletes megoldás lesz neked is. Sok sikert!
 
 
 
 
Ez a témakör a nyelvtanár nyelvvizsga témakörhöz tartozik.
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.