Miért vannak anyanyelvi beszédórák a Hello English-ben.

Szeretnéd az angol kommunikációd fejleszteni és még nem döntötted el, hogy milyen fajta oktatást kellene igénybe venned? Azon gondolkozol, hogy lehet egy anyanyelvi tanárhoz kellene járnod? Kíváncsi vagy, hogy miért éri meg anyanyelvi beszédórákra járni? Ha eddig ezek a kérdések foglalkoztattak, megmutatom a válaszokat. Így talán jobban meg is érted, miért vannak anyanyelvi beszédórák nálunk.
 
Ismétlés a tudás anyja 
 
Mondanom sem kell, hogy sok gyakorlás árán fogod elérni a kitűzött nyelvi céljaidat. Ennek tükrében akkor megkérdezhetem: Szerinted mennyire beszélheti a nyelvet az a személy, aki „kint” született, nőtt fel és tanult? Gondolhatod, hogy az adott nyelvet mesterfokon – anyanyelvi – szinten elsajátította. De vajon, hogyan és miért sikerült neki? Nagyon egyszerű a válasz: évtizedeken át tartó gyakorlás. Persze ezeknek az embereknek sokkal könnyebb volt, mivel már gyerekkoruk óta napi szinten kellett használniuk az idegennyelvet. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy nekik kényszerből kellett megtanulniuk, mivel alkalmazkodni kellett a helyi környezethez. Gondolj csak bele, neked mennyi gondod van az anyanyelveddel, milyen szinten beszélsz magyarul? Rólad is elmondható, a rengeteg gyakorlás meghozta az eredményt.
 
Kommunikációs sajátosságok elsajátítása
 
Minden nyelvnek megvannak a maga szó-, és kifejezés fordulatai, amelyet szinte semmilyen tankkönyvben nem írtak le, pláne nem tanítanak egy hétköznapi középiskolában vagy gimnáziumban. Ők szinte egytől egyig ismerik azokat a kommunikációs fordulatokat, amelyeket az igazi angolok használnak. Nézzünk is erre pár angol példát:
·         Ejtsük a témát. - Let's drop the subject.
·         Úgy dohányzik, mint a gyárkémény. - He smokes like a chimney.
·         Két legyet üt egy csapásra. - He kills two birds with one stone.
·         Hagyd már abba.  - Knock it off.
·         Egy pillanat alatt. - Before you know.
·         Megőrjítesz. - You drive me crazy.
 
Ahogyan te is láthatod, ezeket a mondatokat aligha lehetne lefordítani egy alap nyelvtudással. Ezeket a nagyszerű és frappáns kifejezéseket csak akkor fogod megérteni, hogyha olyantól tanulsz, aki ismeri és azt is tudja, hogy mikor kell használni. 
Amit számodra mindenképp tudni kell, hogy az angol tele van olyan kifejezésekkel, amiket képtelen leszel értelmezni nyers tükörfordítással. Miért? Mert nem azt jelenti és kész. Ha le is fordítod, akkor pedig azt fogod észrevenni, hogy az adott mondatnak nincs semmi értelme. Sajnos ezt a tényt el kell fogadni és nincs más választásunk, mint megtanuljuk ezeket a kifejezéseket.
Erre jó egy anyanyelvi nyelvtanár. Még szerencse, hogy nálunk van. :)
 
Az anyanyelvi kommunikációs tanár előnyei
 
Számos előnyt lehetne felsorolni a javukra, de most csak a két legfontosabbat fogom. Szerencsére nálunk is tanít anyanyelvi tanár, így volt alkalmam közelebbről is tanulmányozni a kommunikációs órák színvonalát.
 
1. Kiváló kiejtés, és szóforgatás. Most őszintén... szerinted milyen lehet a kiejtése egy anyanyelvi tanárnak? Több mint kiváló! Ha folyamatosan hallod az anyanyelvi kiejtést, akkor előbb vagy utóbb, te is ugyan olyan hanglejtéssel és kiejtéssel fogod használni a nálunk tanultakat. Lehet akármekkora a szókincsed, ha nem tudod magad helyesen kifejezni, akkor képtelen leszel megértetni magadat. (Igaz szerencsére az angol és német esetében, nincs akkora szerepe a hanglejtésnek, mint mondjuk a kínaiban.) 
 
 2. Az adott ország kultúrájának ismerete. Talán ez az egyik legkiemelkedőbb előnye, hogy az anyanyelvi tanár ismeri az elsajátított nyelv kultúráját, mivel ott nőtt fel! Ezáltal tudja, hogy mit mikor mondhat, és írhat le. Ismeri szinte az összes kommunikációs szituációra az összes megfelelő szófordulatot és kifejezést. Gondolom azért te is tudod, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy miként fejezzük ki magunkat egy adott helyzetben. (Formális és informális kommunikációs helyzetek.)
 
Ráadásként ha anyanyelvi beszédórákra jársz, jelentősen javulni fog a beszédértésed is. Természetesen van benne kihívás, elsőre nehéznek tűnhet ilyen nyelvórákra járni, de biztos lehetsz benne, profi kezébe fogsz kerülni. Elvégre azért anyanyelvi tanár, mert tud az adott tudásszintekhez igazodva kommunikálni, nem fogod azt érezni, hogy Úristen, semmit sem értek belőle. Megfelelő tempót, szókincset használ, így te is meg fogod tapasztalni, élmény ilyen beszédórákon részt venni. Nyelviskolánkban 2010 óta folyamatosan vannak ilyen órák, és az alapfokú szinthez közeledve heti szinten veszel részt rajtuk. Rengeteget fog csiszolódni a kiejtésed is, arról nem is beszélve, az így szerzett gyakorlatod magabiztos nyelvhasználóvá fog tenni. Keress fel minket és kezdd el te is a javadra fordítani az anyanyelvi beszédórák előnyeit. Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.