Meglepő és mulatságos dolgok Angliában

Ha Angliát, vagy az Egyesült Királyságot emlegetik, rögtön fel is merül velük összefüggésben, hogy bizony egy – európai és amerikai szemmel egyaránt – elég speciális világról van szó.  Amelytől azonban nem kell megijedni, hiszen az állam és az ország bájai, szeretnivaló tulajdonságai közül is számos éppen ennek a furcsaságnak, sőt különlegességnek köszönhető. Vessük bele magunkat az egyedi angliai szokásokba és jelenségekbe!
 
 Bal oldali közlekedés
 
Kevesen tudják, de az 1700-as évekig bezárólag szinte minden úthálózattal rendelkező területen vagy országban a bal oldali közlekedés volt irányadó – ezután tértek át a jobb oldali változatra. Vagyis tulajdonképpen az Egyesült Királyság ebben a tekintetben is a hagyományokhoz való ragaszkodást képviseli, ráadásul arról is meg szoktak feledkezni, hogy jelenleg is a világ körülbelül 35%-ában ez az uralkodó közlekedési rend: ennek ellenére rendszerint a UK-val vagy Angliával azonosítják. Igaz, több ma is ezt használó ország brit gyarmat volt annak idején.
 
Krikett
 
Bár a krikettnek is vannak világszerte szurkolói és űzői, való igaz, hogy ez a – sokak által érthetetlennek és élvezhetetlennek tartott – sport a Brit-szigetekről ered, méghozzá az 1200-as évekből, mai, modern verziójának kialakulása az 1800-as évekre tehető. A Brit Nemzetközösség valamennyi országában ma is igen népszerű, voltaképpen az anyaország nemzeti sportja, csakis a foci mellett, természetesen.
 
Tea tejjel
 
Habár hasonlóan magához a teafűhöz, a tejjel készített vagy ízesített tea is Ázsiából, a Föld keleti részéről származik, a milk tea-t is Angliával kötik össze leginkább. Kétségtelen, hogy az ázsiai országok mellett itt találjuk a legtöbb és leghűségesebb rajongóit, miközben teafogyasztók milliói állnak értetlenül a jelenség előtt. Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyozni, hogy legalább annyian álltak a speciális ital mellé Anglián és Ázsián kívül is, mint ahányan berzenkednek tőle.
 
Marmite
 
A Marmite viszont ízig-vérig angol találmány, amelynek az egyik fontos alapanyaga a sörélesztő – részben ennek köszönheti karakteres, és valljuk be, egészen furcsa ízvilágát. A jellegzetes, barna színű, ragacsos és kenhető terméket általában pirítósra vagy más, sós jellegű süteményre, kekszre kenve fogyasztják – de forró vízben elkeverve italként is közkedvelt. Ausztrál testvére, a Vegemite sósabb és kesernyésebb ízű.
 
English breakfast, vagyis az angol reggeli
 
Bár sokak a reggelit tartják a nap legfontosabb és ennélfogva legkiadósabb étkezésének, az English breakfast mégis egy teljesen más dimenziót nyit ebben a kérdéskörben. Az angol reggeli ugyanis nem írható le a kiadós vagy a bőséges szavakkal: érdemes ezek jelentését többszörösen meghatványozni, hogy valami hasonlót kapjunk. A hagyományos, angol full breakfast jellemzően angolszalonnából, tojásból (tükör-, lágy- vagy keménytojásból illetve rántottából), sült paradicsomból, gombából, pirítósból, kolbászfélékből és (paradicsomos) főtt babból áll. Emellett pedig több régiónak vagy esetenként megvan erre a maga verziója az Egyesült Királyságban – külföldi legyen a talpán, aki egy ilyen elfogyasztására vállalkozik!
 
„Puding”
 
A világ nagyobb részében a puding vagy angolul pudding szó rendszerint a folyékony, de sűrű állagú édességre vagy desszertre utal. A szigetországban azonban érhetnek meglepetések ezen a téren, ott ugyanis a pudding hasonló ahhoz, amit a magyar hurka takar: darált, töltött húskészítmények, nem ritkán belsőségekből készítve (például amilyen a Haggis is, amely jellemzően bárányszívet, -májat és –tüdőt tartalmaz). További félreértésekre és fejtörésekre adhat okot, hogy az édes fogást is ugyanúgy puddingnak hívják, mint ezeket a fűszeres húsbombákat.
 
Akármilyen furcsa, vagy számunkra, magyarok és más európaiak számára különös legyen Anglia és az Egyesült Királyság világa, mégis végtelenül szerethető, egyedi és karakteres. Ne is változzon meg sohasem!
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.