Legyél informált a nyelvtanfolyam szerződésekről.

A bogbejegyzés apropóját egy tegnap megjelent cikk adta. Az Index reggeli vezércikke arról számolt be, hogy Vona Gábor pártelnök egy nyelviskola oktatásszervezőjeként dolgozott 2004-től 2006-ig. A cikk ide kattintva érhető el, ha érdekelnek a részletek: goo.gl/YA10T7 A cikk azon kívül, hogy politikai színezetet nyert Vona Gábor hírbe hozásával, részletesen ecseteli, hogy az érintett nyelviskola tanulói a számukra kedvezőtlen képzési szerződésekből adódóan jelentős anyagi kárt szenvedtek- szenvednek. Többeknél a Szegedi Bíróság végrehajtást kezdeményezett az elmaradt képzési díjak beszedésére. Nem a cikket és annak tartalmát szeretném boncolgatni, sokkal inkább a Felnőttképzési szerződések tartalmát próbálom kiemelni, megmutatva a Hello English Nyelviskola szerződési gyakorlatát is neked.
 
 A Képzési szerződések tartalmi követelményeinek keretét a felnőttképzési törvény 13. paragrafusa részletezi. A törvényt ezen a linken érheted el: goo.gl/wNqPAq
Ha nincs időd végigolvasni a tőrvényt, vagy eleve nem erősséged a jogi nyelvezet és értelmezés, keresd meg a 7-es pontot, ami a felnőttképzési szerződésre vonatkozó előírásokkal foglalkozik.
 
De menjünk is bele ennek a részleteibe. A felnőttképzési szerződést írásban kell megkötni, ez érvényes a nyelvtanfolyamok esetében is. Nyelviskolánkban a próbatanfolyamra és az azt követő nyelvtanfolyamra külön képzési szerződést kötünk tanulóinkkal. Mindegyik esetben szigorúan írásban. A próbatanfolyamról egy korábbi bejegyzésemben már írtam részletesebben, ide kattintva el tudod olvasni: goo.gl/GpbKeD
 
Szintén fontos, rendszeresen tapasztaljuk, hogy a leendő tanulónk a szerződés második példányát nem akarja elvinni. Te ne tegyél ilyent. Nemcsak nálunk, minden nyelviskolában ragaszkodj a képzési szerződés egy aláírt, eredeti példányához. Csak ha nagyon muszáj, fogadj el a másolatot, egyébként ragaszkodj a másodlathoz.
 
Ha már megemlítettem a másodlatot, nézzük mit is jelent ez. A másodlat az eredeti szerződés második vagy harmadik eredeti példánya, amit a szerződéssel azonos módon hitelesítettek. Lényegében a másodlat a szerződéssel egy időben készült, tartalmában megegyezik az eredetivel és ugyanakkor írták alá és pecsételték. Ezzel szemben a másolat mindig utólag készül az adott szerződésről, nem az eredeti pecsétet és aláírást, hanem annak másolatát tartalmazza. Készülhet hiteles és nem hiteles formában, nyilván a hiteles másolat egyben igazolja, hogy az eredetivel megegyező tartalmú. 
 
A képzési szerződés átvett példányát célszerű megőrizni minimum a nyelvtanfolyam végéig. Így ha később vitába keveredsz az érintett nyelviskolával, a képzési szerződés támaszod lesz a megoldás keresésében.
 
A további tartalmai elemek közül szintén fontos, a nyelvtanfolyam kezdésének időpontja, de ennél is fontosabb a várható befejezés ideje. NE ÍRJ alá egyik nyelviskolában sem „biankó” szerződést, amiben nincs rögzítve a képzés vége.
Ha már az időtartamot megemlítettem, fontos, hogy nyelvi képzések esetében is a szerződésben szerepelnie kell a tananyagokra bontott elméleti és gyakorlati óraszámnak és a megengedett hiányzás mértékének. Elvégre, ha nincs rögzítve, hogy például 100 órás nyelvtanfolyamon veszel részt, amiből x óra elmélet, y óra gyakorlati óra, hogyan fogod számon kérni, ha ennél rövidebb óraszámmal lezárul a képzés? 
 
Lényeges pont a törvénynek megfelelő tartalommal készült szerződésnél a képzés díjának meghatározása, annak esetlegesen részletekben történő kifizetésének ütemezése.  A képzési díjat a szerződésben egy összegben fel kell tüntetni, amennyiben részletfizetési kedvezményt ad a nyelviskola, azt a teljes összeg feltüntetése mellett, azt alapul véve határozhatja meg. Ez a Hello English-ben is bevált gyakorlat, mi is biztosítunk tanulóinknak részletfizetésre lehetőséget, jellemzően havi bontásban ütemezve. 
 
Érdemes a választott nyelviskola képzési szerződésében, a részletfizetésre vonatkozó részt aprólékosan áttanulmányoznod. Legyél körültekintő a fizetési ütemezés leírásánál, illetve az esetleges késedelembe esés vagy nem fizetés következményeinek taglalásánál.
Nyelviskolánkban a szerződésben rögzítjük a részletfizetés ütemezését, a befizetések esedékességét, illetve a késedelembe esés következményét, ami 30 napot meghaladó esetben a részletfizetési megvonását jelenti. Nem számítunk fel a késedelemmel megfizetett havi részletre késedelmi kamatot, sem egyéb költséget. 
 
A felnőttképzési szerződésben rögzített képzési díjon, az esetleges vizsga díjon illetve javító vizsgadíjon felül, más jogcímen további díjat vagy költséget nem állapíthat meg egyik nyelviskola sem.
 
 Ezt tudtad? Egy nyelviskolában nem a privát magánórák díja a legmagasabb, hanem a le nem járt, de kifizetett nyelvtanfolyamoké!
 
Ha nem akarsz ilyen módon, feleslegesen pénzt kidobni, minden esetben nézzed meg, hogy a képzési szerződés megszüntetésére a nyelvtanfolyam ideje alatt van-e lehetőséged. Ne fogadd el a nyelviskola munkatársának szóbeli magyarázatát ilyen esetekre. Közhelyes, de igaz mondás- a szó elszáll, az írás marad.
 
Hasonlóan fontos megnézni, a szerződés mit tartalmaz olyan esetekre, ha például lebetegszel, vagy kórházba kerülsz, vagy más ok miatt ki kell hagynod jó pár nyelvórát. Ilyenkor mi történik a fel nem használt óráiddal, illetve milyen lehetőséged lesz a felzárkózásra- bepótolásra. Időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt spórolhatsz meg, ha tájékozódsz ezekről előre.
 
A Hello English nyelviskolában a képzési szerződés bármikor a nyelvtanfolyama során rendes felmondással megszüntethető. Természetesen kizárólag írásban. Lényeges, hogy a szerződés felmondásával a fizetési kötelezettség alól is mentesülsz.
Betegség, kórház vagy egyéb váratlan helyzet esetén nálunk lehetőséged van a képzést szüneteltetni korlátozott ideig. Ilyenkor az időszakra eső nyelvóráid nem vesznek el, azokat minden esetben tudod pótolni. Így nem ér anyagi kár, csak időveszteség.
Ez a mi szerződéses gyakorlatunk, más nyelviskoláknál ettől eltérő gyakorlat lehet.
 
Összességében ne sajnáljd az időt arra, hogy a képzési szerződést áttanulmányozd, mielőtt aláírod.
 
És itt körbe is értünk, hisz a bejegyzés elején említett cikkben szereplő sajnálatos esetek pont ide vezethetők vissza. Olyan előnytelen szerződésekre, amik lehetővé teszik az elmaradt képzési díjak bírósági végrehajtását is.
Sok sikert! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ez a bejegyzés a nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.