Lebukás és lezárás, avagy mi marad a nyelvvizsgabotrány után?

Közel két éve robbant ki itthon a nyelvvizsga botrány óriási port kavarva a nyelvvizsgáztatás körül. Négy hónapja kezdődött el a per, amelyben számos vizsgáztató tanár és vizsgázó is érintett. Hogyan is indult és hol tart most az ügy és mit hagy maga mögött? Egy másik ügy (az érintett közvetítő egyéb ügyében folytatott nyomozás) kapcsán jöttek rá a hatóságok, hogy tíz éven keresztül rengetegen vehettek nyelvvizsgát az országban. A közel másfél évig tartó nyomozás lezárásakor már ott tartottak, hogy összesen 1009 gyanúsítottja lett az ügynek, köztük számos rendőr, tűzoltó, politikus és más közéleti személyiség is. 
 
Kiderült, hogy a nyelvvizsgacsalók a kuncsaftoktól – annak anyagi lehetőségi alapján - 100 és 900 ezer!! forint közötti összegeket kértek el a garantált bizonyítványért.
 
Magától nem igazán derülhetett volna fény korábban a csalásra, ugyanis a vizsgáztató tanár (az első rendű vádlott) nagyon körültekintően ügyködött.  A bizonyítványért fizető vizsgázók az írásbeli vizsgát külön teremben írták meg, úgy hogy előre megkapták a feladatok személyre szabott megoldását. A szövegértési vizsgarésznél a vizsgáztató a vizsgázóit a vizsga végén adategyeztetésre hivatkozva a teremben tartotta, majd lediktálta nekik a megoldásokat. A szóbeli vizsgánál már meg sem kellett jelenniük a vizsgázóknak, a vizsgáztató ugyanis azt mondta kollégáinak, a vizsgázóit délelőtt már levizsgáztatta. A nyelvvizsgacsalások Budapest mellett a váci és vecsési nyelvvizsga központokra is kiterjedtek. 
 
A perben végül összesen 18 embert vádoltak meg, mivel számos vizsgázó esetében vagy a magyar jogrendszer miatt nem vált bizonyíthatóvá a csalás vagy elhalasztották a vádemelést. Most februárban végül megszületett az ítélet, amelyben a vizsgáztató tanárt a bíróság 4 év börtönbüntetésre ítélte, és ugyanennyi évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, 6 évre a nyelvvizsgáztatói foglalkozástól is, emellett pedig 200 ezer forintos pénzbírságot szabott ki és elkobozta a szabálytalan nyelvvizsgáztatásból származó 3,5 millió forintot. Az ügyben szintén megvádolt három nyelvvizsgáztató kollégát a vád alól felmentették, de egyéb szabálytalanságok miatt pénzbüntetésre ítélték. A közvetítőt, aki összehozta a vizsgáztató tanárt és a vizsgázókat, 1,5 év szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték. 12 vizsgázóra pénzbüntetést szabtak ki. Az ügyész a vizsgáztatók, a közvetítő és egy vizsgázó vonatkozásában fellebbezett, így a per az ő esetükben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik 
 
Az ügy hatása közvetlenül érint minden nyelvtanárt, nyelvvizsgáztatót, nyelvvizsga központot és nyelvvizsgázót egyaránt. Kérdéses, hogy az a tény, hogy az előkerült vizsgázók (közel 1000 ember) többsége ellen nem emelnek vádat (pontosabban elhalasztják a vádemelést, ami azt jelenti, hogy ha a vádlott a meghatározott idő alatt nem követ el újabb bűncselekményt, akkor annak letelte után az eljárást vele szemben megszüntetik), hogyan hat majd a nyelvvizsgák megítélésére.
Jogosan teheti fel a kérdést minden nyelvvizsga tulajdonos, aki tisztességesen szerezte meg bizonyítványát, hogy akkor vajon az ő nyelvvizsgája is leértékelődik ezzel az üggyel? 
 
Véleményem szerint ez az ügy erkölcsi és morális szempontból erőteljesen romboló hatással bírt, hiszen olyan nyelvtanárokra, nyelvvizsgáztatókra is rossz fényt vethet, akik tisztességesen, hivatástudattal végzik munkájukat.
Ezért mi, a Hello English Nyelviskolánál továbbra is elkötelezettek vagyunk a korrekt, szakmailag is megalapozott nyelvtanítás és nyelvvizsga felkészítés mellett. Hiszünk benne, hogy a megszerzett tudást nem lehet elvenni, a valós tudás megmutatja magát, a valótlan pedig nem képes hosszú távon palástolni önmagát. Ezért mi tesszük a dolgunkat, tanítjuk a tanulni vágyókat és segítünk, hogy olyan használható angol és német nyelvtudást szerezzenek, amellyel jogosan juthatnak nyelvvizsga bizonyítványhoz. Miért? Mert szeretünk nyelvet tanítani, segíteni, és mert hiszünk a valós tudás jutalmában!
 
Ez a bejegyzés a nyelvvizsga, nyelvvizsga felkészítés témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.