Könnyebb-e ma nyelvet tanulni Magyarországon, mint 20 évvel ezelőtt?

Az elmúlt 20 évben rengeteget változott a magyar nyelvoktatás strukturális felépítése, valamint irányvonala. Milyen tényezők voltak hatással a magyar nyelvoktatásra? Vajon manapság jobb a nyelvoktatás színvonala? Ebben az írásomban erre a kérdésre szeretnék választ adni. A magyar nyelvoktatást két nagyobb esemény befolyásolta: a 89-es rendszerváltás, továbbá Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása.
 
 20 év alatt két „rendszerváltás” történt
A 89-es rendszerváltás idején
 
Az 1989-es rendszerváltásnak köszönhetően a kötelező orosz oktatás megszűnt, és elkezdődött a magyar oktatási rendszer modernizálása, valamint az oktatás felzárkóztatása a nyugati országok oktatási rendszerének figyelembevételével. A szabad nyelvválasztás lehetővé tette az angol nyelvoktatás előtérbe helyezését, valamint struktúrájának fejlesztését. A 90-es években a munkaerőpiac komoly hátrányban volt, mivel igazi „ritkaságnak” számítottak azok a szakemberek, akik tudtak angolul. Egyes statisztikák szerint ebben az évtizedben, az embereknek csak a 10%-ka beszélt angolul. Az értékes nyelvtudás ekkor kezdett el igazán keresetté és értékessé válni a munkaerőpiacon. – írja Vágó Irén, „Az idegen nyelvi-oktatás fő tendenciái a 80-as és 90-es években” című munkájában. A tanulmányt ide kattintva tudod elolvasni. goo.gl/Ikw6yu
 
Európai Unióhoz történő csatlakozás
 
Magyarország ezen lépésével egy olyan széleskörű etnikai és nyelvi közösségnek lett a tagja, amelynek lakossága közül 450 millió főt számlál. Az Európai Unió hivatalos nyelveinek száma 20, valamint – körülbelül – 60 további nyelvet beszél az EU lakossága. Az Európai Unió országait tekintve, Magyarország egynyelvűnek számít. Azonban vannak olyan országok (Luxemburg, Litvánia), ahol a többnyelvűség a jellemző. Ennek eredményeképpen ezekre az országokra a nyelvi sokszínűség jellemző. Egy 2006-os felmérés szerint az EU-tagállamok polgárainak 56 százaléka beszél legalább egy (köztük 28% kettő és 11% három) idegen nyelvet az anyanyelvén kívül. Magyarországon ez a statisztika siralmas; egy 2012-es felmérés szerint (nézd meg itt: goo.gl/1RXujL ) az embereknek csak 20%-a állítja, hogy tud angolul. – írja Nikolov Marianne, „A magyarországi nyelvoktatás-fejlesztési politika – nyelvoktatásunk a nemzetközi trendek tükrében” című tanulmányában. a tanulmányt ide kattintva tudod elolvasni: goo.gl/1dk6XC
A két korszakot összevetve azt tapasztalhatjuk, hogy mindössze 10%-os javulást tudtunk produkálni.
 
20 év alatt nem történt jelentős változás
 
Sajnos ki kell jelentenem, hogy a mai magyar nyelvoktatás nagyon rossz helyzetben van, valamint azonnali változtatásokra lenne szükség. Ahogyan a 2012-es felmérésben láthattuk, a magyarok majdnem az utolsó helyen állnak. Miért van ez? Mi lehet ennek az oka? A válasz nagyon egyszerű: nincs jó oktatási tervezet, nincsenek eszközök, kevés a jó szakember, valamint az oktatási rendszer jelenlegi struktúrája – önmagában is – motiválatlanságot vált ki a nyelvtanárokból. Arról nem is beszélve, hogy átlagosan egy gyermeknek 3-4 angoltanára van, ameddig iskolába jár. Ez annyit jelent, hogy minden egyes nyelvtanár megjelenésével megváltozik az adott nyelvóra menete és annak minősége! Sokan úgy vélekednek, hogy szinte alig változott valami a nyelvoktatásban. Hiába a rengeteg iskola, tanóra és tanterv, akkor sem vagyunk képesek felhúzni a magyarok angol nyelvtudásának színvonalát az Európai Uniós normákhoz. 
Ennek okán sajnos, azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem könnyebb Magyarországon ma nyelvet tanulni, mint 20 évvel ezelőtt. Talán csak annyival lett jobb, hogy egyre több nyelviskola jelent meg a magyar közoktatás hiányosságainak pótlására.
 
Akkor mit tehetünk?
 
A magyar oktatási rendszerrel nem tudunk mit kezdeni: annyit tanulunk, amennyit nyelvtanáraink képesek átadni az iskolában. Sajnos ez a tudás egyáltalán nem elegendő ahhoz, hogy a későbbiekben középfokú angol vagy német nyelvvizsgát szerezhessünk. Ezért mindenképp érdemes önfejlesztésbe kezdenünk, valamint beiratkozni egy nyelviskolába vagy a költségesebb megoldást, a magántanárt választani. Csak egy magas színvonalon oktató nyelviskola-, és a ténylegesen felkészült és a felnőttoktatásban tapasztalt magántanár képes pótolni azt a hiányosságot, amit a magyar közoktatási rendszer okoz. 
 
 
Ez a bejegyzés a nyelviskola nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.