Hasznos tanácsok oktatásszervezőnktől nyelvtanuló felnőtteknek.

Épp a napokban beszélgettünk Annamarival, és szembesültünk azzal, hogy több, mint tíz éve foglalkozik a nyelviskola oktatásszervezésével. Ez alatt az időszak alatt rengeteg nyelvtanulásra vágyó felnőttel találkoztál és segítetted a haladásukat. Ez a rengeteg tapasztalat óriási érték, próbáljuk meg összeszedni a főbb pontjait egy interjú keretében. A megosztott információk másoknak is segítségükre lehet a tanulási folyamatuk során.   
 
 Milyen célokkal érkeznek általában a tanulni vágyó felnőttek?
 
-A nyelviskolában tanuló felnőttek 70 %-nak a célja a közép/felsőfokú nyelvvizsga megszerzése. Ez még mindig a bent ragadt diplomához kell, vagy már előre dolgoznak a tanulók. Keveset beszélnek róla, de 2020-tól már a felsőoktatásba csak középfokú nyelvvizsgával lehet felvételizni. És ami nagyon érdekes tendencia mostanában, hogy azok a felnőttek, akik multikhoz szeretnének bekerülni, szintén fontosnak tartják a nyelvvizsga megszerzését.
 
A maradék 20% -a a tanulóknak a külföldi munkavállalás miatt tanul nyelvet. A tapasztalat az, hogy az angol nyelvterület iránt már nem annyira nagy a kereslet, most megint előtérbe került a német nyelv. A tanulók inkább Németország/Ausztria/Svájc városaiban keresnek állást.
A 10% -a a tanulóknak utazáshoz, szinten tartás végett tanul nálunk nyelvet.
 
 
Mi a tapasztalatod, milyen ,,állapotban” van a nyelviskolába érkezők nyelvtudása?
 
- Ez nagyon változó. Akik érettségiztek nyelvből, és tettek azért, hogy ne felejtsék el a nyelvet, a szintfelmérő végén, már látják, hogy maradt valamennyi tudásuk, és nem kell elölről kezdeniük az egész nyelvtanulást.
 
A szakközépiskolásoknál /gimnazistáknál megfigyelhető az, hogy egy szinttel az iskolában tanult nyelvkönyv alatt vannak. A legviccesebb az, amikor megkérdezem, hogy milyen könyvből tanulnak, mindenki csak a színére emlékszik, a szintre már nem.
 
Sok olyan diákunk van, akik már nyelvvizsgáztak, de valamilyen ok miatt nem használták a nyelvtudásukat. Sajnos náluk szokott a legnagyobb meglepetés érni, hogy kihagynak 5-10 évet és van, hogy szinte elölről kell kezdeniük az egész tanulást. Annyi előnnyel rendelkeznek, hogy a módszerünknek köszönhetően ezt nagyon gyorsan vissza tudják hozni.
 
Mit tanácsolsz, hogyan lehet szinten tartani a nyelvtudást?
 
Aki már letett valamilyen vizsgát egy idegen nyelvből, nagyon jól tudja, hogy mennyi időt /energiát és pénzt pakolt bele. Nem szabadna azt a luxust megengedni maguknak, hogy utána félretesznek mindent és nem foglakoznak vele. Ezt egy idegen nyelvvel nem lehet megtenni.
 
Igenis, ha nem is napi szinten, de hetente 2-3 alkalommal foglakozni kell a megtanult nyelvvel. Az interneten már olyan sok jó és használható oldalt lehet találni. És nem órákról beszélek, hanem 20-30 percekről heti 2-3 alkalommal. Én nagyon szeretem a hangos könyveket->ez azoknak jó, akik sokat utaznak. Sőt már a youtube-on is rengeteg hangos könyvet lehet meghallgatni/olvasni angol és német nyelven. Van egy kedvenc oldalam a www.engvid.com  Ezen a wevoldalon11 anyanyelvű tanár ingyenes oktató videóját lehet megnézni. Az én kedvencem James, hihetetlen humorral fűszerezve tanítja meg a különböző nyelvtani szabályokat. A videói kb. 15-20 percesek.
Ott vannak még a keresztrejtvények-> nyomtatott formában vagy online is el lehet érni. 
 
 Ezek nagyon jó ötletek, hogy a szókincset, hallás utáni értést és az olvasás értést szinten tartsa egy tanuló. De mi van a beszéddel, erre is van jó ötleted?
 
Most megfogtál. Sajnos nem angol vagy német nyelvterületen élünk, ahol napi szinten kellene használni az idegen nyelvet. Szerencsések azok, akik olyan munkahelyen dolgoznak, ahol napi szinten használhatják a megtanult nyelvet. De úgy gondolom, hogy ha valaki szinten szeretné tartani a kommunikációját, az megtalálja a módját.
 
A nyelviskolánkban volt próbálkozás arra, hogy csak beszédórára járhattak a tanulók. Ez heti 1x2 órát jelentett számukra. Írásbeli és szóbeli szintfelmérés előzte meg a beiratkozásukat. De sajnos nem fejlődtek és nem is fejlődhettek, hiszen a többiek haladtak egy adott szint könyvével-> új nyelvtan, új szavak, ők meg megragadtak azon a szinten, ami a szintfelméréskor kijött. Nem érezték jól magukat, frusztráltak lettek. Ezért szüntettük meg ezt a szolgáltatásunkat és ezért van az, hogy csak komplexen lehet nálunk tanulni, úgy hogy mindegyik készséget egyenes arányban fejlesszük.
 
De nézzük az ötleteimet:
 
1,Induljunk ki a családból. Ha van a családban olyan családtag, aki beszél angolul vagy németül, akkor azzal például a vacsora alatt csak angolul vagy németül beszélgessen. Mindegy, ha nem helyes, csak használják a nyelvet. Ezek a beszélgetések további inspirációt adhatnak, egy nem értett szónak utánanézni, a kiejtést csiszolni, ezek előrevihetnek.
 
2,Azokkal a tanuló társakkal, akikkel együtt a vizsgára készültek fel, ne szakítsák meg a kapcsolatot, hanem személyesen vagy skype-on, esetleg telefonon hetente minimum 1x beszélgessenek angol vagy német nyelven. A hétköznapok mindig adnak aktuális témát ehhez.
 
3,Minden nagyobb városba van foci, kosárlabda vagy kézilabda csapat. Biztos, hogy van 2-3 idegenlégiós, akik beszélnek angolul vagy németül. És biztos vagyok abban, hogy van törzshelyük, ahova kávézni vagy enni járnak. Biztos, hogy nekem is ez lenne a törzshelyem, és beszédbe elegyednék velük. Igaz ez egy zárt közösségnek tűnik, de tapasztalatból tudom, hogy szívesen beszélgetnek a helyiekkelJ
 
4,Meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, ami az utunkba vetődik. A külföldi turisták elől nem menekülni kell, hogy ,,Úristen,csak nem hogy leszólítson, nem tudom útbaigazítani”J
Mesélte az egyik tanulónk, hogy Velencei hajóúton voltak, össze ismerkedtek egy idősebb házaspárral, akik Ausztráliában éltek. A tanuló csak annyit kérdezett, hogy beszélgethetnénk e az úton, mert szeretné gyakorolni az angol nyelvet. Természetesen bele egyeztek és végig beszélték a hajó utat.
5,Az interneten is lehet találni beszélgető társakat, sőt vannak már erre szakosodott weboldalak. Érdemes lehet ezekre felregisztrálni, és beszélgető partnert keresni.
 
Összefoglalva, ha valaki már időt és energiát nem sajnálva felhozta a tudását egy adott nyelvvizsga szintjére, ne kövesse el azt a hibát, hogy nem tartja karban ezt a tudását. 
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a nyelviskola, nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.