David Cameron, a brit miniszterelnök

Az Egyesült Királyság jelenlegi miniszterelnöke immár második ciklusát tölti a szigetország (egyik) legfontosabb pozíciójában. Hogyan indult politikai karrierje, mi a titka hatalma megszilárdításának, és hogyan viszonyul napjaink társadalmi-gazdasági konfliktusaihoz? Mindez kiderül a bejegyzésemből! Csak sajtó felhasználásra! Ez a kép kizárólag sajtó célú felhasználása engedélyezett. A kép egyéb, reklám, promóciós vagy kereskedelmi célú felhasználása TILOS további engedélyeztetési eljárás nélkül, amennyiben a szerző/jogtulajdonos nem szavatol a felhasználások jogszerűégéért. Az 123RF.com nem jár el a képek jogosítása érdekében.
 
 David Cameron, teljes nevén David William Donald Cameron 1966. október 9-én született Londonban, Ian Cameron tőzsdeügynök és Mary Cameron korábbi békebíró (igazságügyi dolgozó) gyermekeként. Egy idősebb fivére, egy húga és egy nővére van, így négyen testvérek. A miniszterelnök Samantha Cameronnal kötött, 1996 óta tartó házasságából négy gyermekük született: legidősebb fia, a 2002-ben született Ivan, 2009-ben elhunyt, két lánya, Nancy és Florence 2004-ben és 2010-ben született. Kisebbik fia, Arthur 2006-ban látta meg a napvilágot.
 
Tanulmányait a világ egyik, ha nem a legjobb egyetemeként számon tartott Oxfordon végezte, ahová a szintén kiváló hírű Eton College-ból került be. Előtanulmányai és sikeres felvételi vizsgája miatt azonnal speciális ösztöndíjban részesült az Oxfordon. Először bachelor-, majd mesterdiplomát szerzett filozófia – politológia – gazdaságtudomány (PPE, philosophy, politics and economics) szakon, 1988-ban végzett kitüntetéssel.
 
Politikai karrierje a diploma megszerzése után kezdődött, amikor is a Konzervatív Párt kutatóosztályán kezdett el dolgozni, s ezt a tevékenységet folytatta 5 éven át. 1991-től az akkori konzervatív miniszterelnök, John Major mellett dolgozott, később pedig a pénzügyminiszter, Norman Lamont főtanácsadója lett. Ezt követően a belügyminiszter, Michael Howard saját kérésére lett Howard főmunkatársa.
 
1994-ben váratlanul elhagyta a politikai színteret, hogy a Carlton Communicationsnél (brit médiacég) tölthessen be felsővezetői pozíciót. 1997-ben parlamenti képviselői helyért indult a választásokon, ám kudarca után továbbra is a vállalatnál maradt. 2001-ben búcsúzott el a társaságtól, hiszen ebben az évben már bekerült a Parlamentbe; Witney városának képviselőjeként.
 
A 2005-ös választást a Munkáspárt nyerte, így a vereség következtében a Konzervatívok akkori vezére, Michael Howard lemondott a pozíciójáról. Cameron pályázott az elnöki székre, amelyet végül majdnem kétszer annyi szavazattal nyert el a tisztújításon, mint ellenfele, David Davis. Konzervatív vezetőként többek között elérte, hogy a 2009-es európai parlamenti választásokat követően új csoport alakuljon meg az EP-ben: ez az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója.
 
A 2010-es választásokon a Toryk kapták a legtöbb szavazatot, ám mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy többségben kormányozhassanak. Végül tárgyalásokat követően Cameron és a liberális demokraták vezére, Nick Clegg megállapodtak egy koalíciós kormány alakításában.
 
Első ciklusát a megszorítások és az állami juttatások drasztikus visszafogása jellemezték: becslések szerint körülbelül százmilliárd angol fontra tehető a 2010-2014 közötti megszorítások összege a szigetországban. Ez hosszú távon gazdasági növekedéshez vezetett, azonban sokan úgy vélik, hogy mindez végzetes hatással van a társadalom szegényebb rétegeire. A legnagyobb vihart talán az NHS-t (National Health Service, hasonló a magyar társadalombiztosításhoz) érintő nagymértékű és strukturális átszervezése keltette.
 
Cameron kifejtette, hogy amennyiben 2015-ben újra a konzervatívok győzedelmeskednek, folytatják a megszorítások bevezetését. Ez pedig az idei év tavaszán valósággá vált, hiszen a 2015-ös parlamenti választásokon a Konzervatív Párt megszerezte a biztos kormányzáshoz szükséges egyszerű többséget. A Munkáspárt által elszenvedett nagy vereséget sokan a Skót Nemzeti Párt megerősödésének tudják be: a Nicola Sturgeon vezette SNP 50 képviselői helyet nyert el, amelyből 40 korábban a Munkáspárté volt.
 
David Cameron napjainkban főként az Európai Unióval szemben megfogalmazott kritikus hangvételű álláspontja, valamint a menekült- és bevándorlási krízis kapcsán hangoztatott szigorúbb elvei miatt szerepel a nemzetközi politikai porondon és médiában. Legfrissebb törekvései közé tartozik az Unió megreformálásának szándéka, amely reformtervekbe beletartozik például az Egyesült Királyság nagyobb függetlensége, egy szigorúbb migrációs politika lefektetése, a gazdasági szabadverseny megerősítése is. A sikertelen próbálkozások következményeképp az Egyesült Királyság akár már a jövő évben kiléphet az Unióból (amennyiben ezt polgárai megszavazzák). 
 
Ennek kapcsán látogatott a napokban Magyarországra is, ahol megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnőkkel. Látogatásáról több híroldal is közölt cikkeket, a HVG beszámolóját ide kattintva éred el: goo.gl/6G6G3q
 
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelviskola témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.