Cambridge, az egyetemek Góliátja

Cambridge nevével az átlagember is rengeteget találkozik, különböző híradásokban, statisztikákban, rangsorokban – ennek köszönhetően szinte mindenki tudja, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb egyetemét, felsőoktatási intézményét tisztelhetjük benne. De mit érdemes róla tudni igazán? Mi bújik meg a folyamatos vezető hely és szerep mögött? Összeszedtem néhány tényt, információt, érdekességet.
 
 A Cambridge-i Egyetem az egész földkerekségen a harmadik legrégebbi, indulása óta folyamatosan működő egyetem – 1209-es alapítása óta megszakítás nélkül működik, folytat kiemelkedő tudományos tevékenységeket, és neveli ki a jobbnál jobb szakembereket, tudósokat és tehetségeket. Az Oxforddal összefonódó múltja és szoros kapcsolata miatt a két legendás intézményt gyakran együttesen Oxbridge névvel is illetik.
 
Múltjuk annál is inkább összefonódik, mivel a feljegyzések és a kordokumentumok szerint a Cambridge-i Egyetem alapítói Oxfordból váltak ki az akkori feszült társadalmi helyzet miatt, és kezdték meg új székhelyükön, Cambridge-ben munkájukat. Ez a különválási kísérlet olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az egyetem azóta is a világ oktatási intézményeinek közvetlen élvonalába tartozik.
 
Kivételes személyzete, és hallgatói köre miatt a világ vezető egyetemeihez hasonlóan Cambridge-ben nemcsak oktatás és képzés, hanem komoly kutatómunka is folyik: a Nyugat-Cambridge-i telep például a természet- és a reáltudományok hipermodern fellegvára. Ehhez kapcsolódik, hogy bár az egyetemnek jól körülhatárolható, hierarchikus felépítésbe ágyazott karai és intézetei nincsenek, van viszont 150 különféle iskolája, amelyek a magyar rendszerből leginkább a tanszékeknek felelnek meg. Ezek rendszerint mind külön épületekben vagy épületrendszerekben helyezkednek el.
 
Az angliai egyetemi szisztéma és élet egyik fontos eleme a college-rendszer, vagyis az a jelenség, hogy az egyetemek diákjai az egyetemi kampuszokon található külön épületegyüttesekben laknak, tanulnak és dolgoznak – az egyes college-ok mindegyikének megvan a maga története, specifikuma, erőssége, és természetesen egészséges rivalizálás is folyik közöttük. Cambridge-hez 31 college tartozik.
 
Mivel a hallgató a mindennapjait itt tölti, sőt az oktatás is többnyire itt zajlik és szerveződik, közvetlenebb kapcsolatot létesít a saját college-ével, mint a nagy, egész Egyetemmel, mint intézménnyel. Ebből kifolyólag a különböző college-ek saját mikroközösségként működnek, és tagjaik – egyéntől függően – az egyetemi tanulmányok, az egyetemi évek befejeztével is szoros összetartozásról tesznek tanúbizonyságot.
 
Cambridge presztízséhez hozzátartozik az egyetem oktatási módszere is, a tutorial rendszer; vagyis az, hogy már a bachelor képzésben nagy hangsúlyt fektetnek az intenzív és személyes tanár-diák kapcsolatra: minden hallgató kap egy úgynevezett vezető oktatót, aki nemcsak felügyeli, de elő is segíti annak tanulmányait. Közösen beszélik meg és értelmezik a tanultakat, készülnek fel az elkövetkezendő kihívásokra, vagy igyekeznek megoldani az esetleges nehézségeket. A neves oktatói gárda miatt a hallgatók így egészen biztosan kivételes színvonalú képzésben részesülnek, másfelől pedig könnyebben és gyorsabban vehetik az akadályokat, mivel folyamatos segítséget és útmutatást kapnak.
 
Az egyetem érdemei között lehet említeni továbbá, hogy főként a teljesítményre és a követelményeknek való megfelelésre alapozza a felvételi döntéseket, így nincs szerepe annak, ha a felvételiző közvetlen környezetében vagy családjában van olyan, aki szintén az intézmény kötelékébe tartozik. Ezek a feltételek azonban nem akármilyenek, tekintve, hogy a legjobbak legjobbjai, a felsőoktatásban tanulók mindösszesen egy-két százaléka tanulhat a legendás egyetem berkeiben.
 
Itt végeztek a tudomány olyan óriásai, mint Stephen Hawking, Isaac Newton, Alan Turing vagy Charles Babbage, de például az irodalom vagy a filozófia olyan ikonikus alakjai is, mint George Byron, Ludwig Wittgenstein, William Wordsworth vagy Vladimir Nabokov.
 
További érdekességekért és információkért érdemes felkeresni és kicsit kutakodni az egyetem honlapján, amit ide kattintva el tudsz érni: goo.gl/nUoALB
Ha nincs kedved és időd olvasgatni, akkor keresd fel a youtube csatornáját az egyetemnek, ahol rengeteg érdekes videó között tudsz válogatni. Kattints ide: goo.gl/dVaU2k
 
Újabb bejegyzésemben Oxfordról is olvashatsz érdekességeket, kattints ide: goo.gl/CMDe7q
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelviskola témakörhöz tartozik.
 
 
 
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.