Brexit várható hatása az Egyesült Királyságban folytatott tanulmányokra

Ez év június 23-án az Egyesült Királyságban 52-48% arányban úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. A szigetországi népszavazásnak az elkövetkezendő években megannyi, akár egyelőre beláthatatlan következménye lehet, így nem csoda, hogy azok a fiatalok is aggódnak, akik úgy tervezték, itt folytatják majd tanulmányaikat. Mi az igazság: valóban van mitől félni? Röviden áttekintem a helyzetet.
 
 Nagy árat kell fizetniük David Cameron, nemrégiben lemondott miniszterelnök választási ígéretei miatt Európa fiataljainak: elképzelhető, hogy a Brexit következményeképpen sokaknak búcsút kell venniük álmaiktól. Azoktól az álmoktól, amelyek arról szóltak, hogy az Egyesült Királyság valamelyik magas presztízsű felsőoktatási intézményében tanulhatnak tovább. Valóban eljött a lemondás ideje?
 
David Cameron – eredeti szándékaival ellentétesen – a népszavazási kampányban és azt követően is igyekezett valamiféle külön megállapodást szorgalmazni az Európai Unióval, lehetségesen enyhítve a kilépés drasztikusnak ígérkező következményeit, ám az Unió hajthatatlannak mutatkozott. Ennek fényében érdemes felkészülni akár a legrosszabbra is.
 
Ami a precedens eseményeket illeti, a nem tagállam, de az EU-val szoros kapcsolatot ápoló Svájc állampolgárai 2014-ben döntöttek úgy, hogy a beáramló munkaerő korlátozását kérik a szervezettől – válaszképpen az Unió megszüntette a svájci Erasmus-programokat, vagyis az ottani ingyenes tanulás lehetőségét. Ki kell hangsúlyozni, hogy ebben az esetben egy olyan országról van szó, amelyik eleve nem volt a társulás részese; aggasztó belegondolni, hogy egy, a tagjai közül kilépő nagyhatalommal szemben milyen szankciókra, vagy finomabban szólva változtatásokra készül az Unió.
 
Aki tehát nem Erasmusos, vagyis nem részesül állami ösztöndíjban, annak feltehetően ezentúl tandíjat kell majd fizetnie – ami pedig, szintén a kiválás miatt a megszokottnál is magasabbra emelkedhet, mivel az aktuális tandíjak mértéke is igen nagy arányban függ, függött az EU-s támogatásoktól és forrásoktól.
 
Értelemszerűen a Brexitet követően ezek a hozzájárulások is megszűnhetnek, vagyis azoknak a költségei is meg fognak emelkedni, akik nem állami ösztöndíj segítségével tanulnak a szigetországban. Nem beszélve az egyéb szempontokról: a Nagy-Britanniában tanuló külföldiekre jelenleg csaknem ugyanolyan szabályok és kedvezmények vonatkoznak (hitelezés, ingyenes egészségügy, stb.), mint hazai társaikra – a fiatalok ezektől az előnyöktől is eleshetnek.
 
Nem kell azonban feltétlenül pánikba esni, hiszen a kilépési folyamat hivatalos megindítását követően még maximum két évig változatlanok maradhatnak a meglévő feltételek (ez minden EU-s szabályozásra és függésrendszerre vonatkozik). Ez azt jelenti, hogy akik már megkezdték Egyesült Királyságbeli tanulmányaikat, jó eséllyel be is fejezik azokat az átmeneti időszak végéig, vagy már csak egy rövidebb időszakot kell teljesíteniük addigra.
Ráadásul, ha úgy döntenek, hogy ebben a két évben lépnek be az ottani oktatási rendszerbe, elvileg a képzésük befejezéséig ugyanazok a feltételek vonatkoznak majd rájuk – igazán tehát csak arra várnak majd nehézségek, akik a kilépési folyamat teljes befejezése után szeretnének a UK-ban tanulni.
 
Mint annyi minden más területen, az oktatással kapcsolatban is csak találgatás, „sötétben tapogatózás” folyik jelenleg azt illetően, hogy mi fog változni a végleges kilépés után. Léteznek olyan prognózisok, amelyek szerint minden nem brit EU-s állampolgárnak a hatályos brit tandíjak körülbelül dupláját kell majd fizetnie – ám ez is csak egy lehetséges kimenetel, konkrétumokat egyelőre nem igazán találni.
 
Amennyiben kedvezően alakul a helyzet, van arra esély, hogy életbe lépjenek olyan külön megállapodások, amelyek a „poszt-EU-s” Nagy-Britannia és az Európai Unió között oktatásügyi és tudományos szempontból is előnyösek, vagyis segítik azokat az EU-s hallgatókat, akik ott szeretnének továbbtanulni, valamint azokat a briteket, akik az Unióban szeretnének valamely felsőfokú (vagy akár középfokú) végzettséget szerezni.
 
Bízok benne, hogy akárhogyan is alakul a folyamat, az a diákoknak és a hallgatóknak mindenképpen kedvező következményekkel jár majd!
Sok sikert!
 
A bejegyzéshez használt forráscikkek, amiket érdemes még elolvasni a témában.
Cikk az Eduline oldalán: goo.gl/Tj0rcJ
Cikk az Engame Academy oldalán: goo.gl/oybHtc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.