A szírek és a nyelvtanulás

Az utóbbi hetekben eddig nem látott és nem várt mértéket öltött a Szíriából és más közel-keleti országokból érkező migránsok áradata. Ennek következményeként pedig a társadalmi diskurzusban is pattanásig feszült viszonyok között vált uralkodóvá a téma. A súlyos válság, krízishelyzet sajnos valószínűleg még hosszú ideig fennáll majd, és napirenden marad a közbeszédben is.  Bejegyzésemnek nem az állásfoglalás a témája, ezt megtették helyettem  nálam sokkal avatottabb, - migráció kérdésben- szakértő személyek. Inkább arra keresem a választ, milyen nyelvtudással vágtak- vágnak neki a nagyvilágnak. Utánajártam annak, milyen idegen nyelvtudással rendelkezik a szír nemzet általánosságban. Vajon milyen esélyekkel és képességekkel vehetik célba Európát az otthonukat elhagyni kényszerülők. Mennyire van jelen országukban a nyelvoktatás.  
 
Szíria, területre kétszer akkora, mint Magyarország. Lakossága közel 23 millió, gyanítom ez a migráció miatt mostanra érezhetően csökkent. Fővárosa Damaszkusz, a Wikipédia adatai szerint majdnem 1,6 millióan lakják. Itt meg is találod a wikipédia táblázatát Szíria nagyobb városainak lakossági adatairól: goo.gl/Vx0Dwl
 
Szíria hivatalos nyelve az arab, amelyet számos dialektusban beszél a helyi lakosság. Ezen kívül a kurd nyelvet is nagy számban használják (természetesen a kurd kisebbség miatt). Ez mellett pedig él az országban örmény kisebbség is, így a nyelv jelenléte is számottevő.
 
De mi a helyzet az oktatással és azon belül az idegen nyelvekkel?
 
Szíriában az oktatás hat éves kortól 12 éves korig kötelező és díjmentes. A fellelhető információk szerint a tantárgyként oktatják az angolt, a franciát (arab-francia két tannyelvű intézmények is találhatók az országban), a németet, az oroszt és a spanyolt.
 
Az alapfokú oktatásban az első nyelv az angol, a második pedig a francia. Az angolt már az első osztálytól kezdve tanítják a kisiskolásoknak. A diákok a hetedik osztálytól kezdik meg a francia nyelv tanulását.  Egy nemrégiben hozott döntés szerint hamarosan az orosz nyelv oktatása is kötelező lesz az állami intézményekben, amely változás mögött politikai okok lehetnek a háttérben (ezentúl választaniuk kell majd a gyerekeknek aközött, hogy az orosz vagy a francia nyelvet szeretnék másodikként megtanulni).
 
A nyelvtanulás ilyen korai életkorban történő elindítása nem szokatlan gyakorlat a világon, ám például az Egyesült Államokban, ahol még az általános iskolában sem kötelező egy második nyelv tanítása (becslések szerint az ottani iskolák egyharmada teszi ezt meg), az ilyesmi extrémnek számíthat.
 Ezek alapján egyáltalán nem áll olyan rosszul a szír nép a nyelvek tekintetében, mint ahogy azt sokan gondolnák. Magyarországra sem igazán jellemző, hogy a gyerekek már az általánosban megismerkednének az általuk választott második idegen nyelvvel.
 
Összességében elmondható, hogy a szírek számára már egészen kicsi kortól kezdve adott az angol nyelvtanulás lehetősége (és kötelezettsége) – más kérdés persze, hogy ebből kinek mi marad meg a későbbiekben, hiszen használni és gyakorolni kell az adott nyelvet ahhoz, hogy a tudás ne sikkadjon el teljes mértékben. 
Sok sikert!
 
 
 
Forrásként használtam a Wikipédiát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a nyelviskola témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.