5 nagyszerű filmjelenet, amelyek segítenek javítani az angolod

Az emberek tekintélyes hányada kedveli a mozifilmeket, arról pedig sokszor, sokféle formában olvashattál már internet-szerte, hogy miért előnyös, ha az eredeti nyelvű változatukat választod.  A mostani bejegyzésben 5 olyan jól ismert, nagyszerűen megírt és kiválóan eljátszott filmjelenetet mutatok neked, amelyek nemcsak kivételes minőségűek, de a maguk módján az angoltudást is gyarapítják, színesítik. 
 
 Filmnézéssel nyelvet fejleszteni nem annyira munka és erőfeszítés, mint inkább öröm és izgalom: ahogy az állandósult szókapcsolat mondja, a kellemes és a hasznos párosítása. Igaz, hogy előre megírt dialógusokról (vagy monológokról) beszélünk ebben az esetben, ám általános értelemben véve természetes, mégis változatos nyelvvel találkozhatunk az angol nyelvű mozgóképes alkotásokon. Ezúttal 5 jelenetet válogattam össze, ezek pedig nemcsak kivételesen erős, emlékezetes képkockák, de nyelvileg is fontos, hasznos teljesítmények.
 
1, A diktátor – The Great Dictator (1940) 
(nézd meg ide kattintva: goo.gl/og7blo)
 
Charlie Chaplin máig is sokat emlegetett, nagy port kavart történelmi szatírájának híres monológja nem csak, hogy gazdag nyelvezettel bír, de értékes üzenetet és fontos elveket közvetít mindenki számára – egy olyan univerzális üzenetet, amely a film elkészítése óta eltelt 76 év alatt mit sem vesztett aktualitásából.
 
2, Mátrix: Újratöltve – The Matrix Reloaded (2003)
(nézd meg ide kattintva: goo.gl/pZ0soq )
 
A kultikus sci-fi trilógia második fejezetének ebben a jelenetében a Mátrix készítője, gyakorlatilag programozója, az Építész osztja meg Neóval, hogyan lehetséges az, hogy ő lehetett a kiválasztott, illetve hogy a helyzet egyáltalán nem annyira rózsás (már ha annak tűnik), sőt, valójában, amit a trilógiában látunk, az már a sokadszori „ismétlése” a történteknek… Bonyolult, ugye? De annál élvezetesebb, és a szókincsednek is jót tesz! (Persze azt is kiválóan bemutatja, hogy a bonyolultság ritkán szolgálja egy probléma hatékony felvázolását.)
 
3, Holt költők társasága – Dead Poets’ Society (1989) 
( nézd meg ide kattintva: goo.gl/91zRkw )
 
Az 1989-es klasszikusnak több jelenete is van, amelyek nyelvi érdekességük (például az idézett versszövegek által is gazdagítva) mellett elgondolkodtató üzeneteket is hordoz. Ilyen ez a részlet is, amelyben a Robin Williams által alakított, a konvenciókhoz kevéssé alkalmazkodó tanár az élet fontosságára, a lehetőségek megragadására hívja fel diákjai figyelmét.
 
4, A cápa – Jaws (1975)
(nézd meg ide kattintva: goo.gl/dObe6E )
 
A valaha volt egyik legjobb akciófilmnek tartott moziban a főszereplő cápavadász, Quint arról mesél, milyen hátborzongató és tragikus tapasztalatai voltak a második világháborúban a hatalmas tengeri ragadozókkal. Az élményhez rengeteget ad a Quintet megformáló Robert Shaw lebilincselő játéka, amely a filmben uralkodó feszültséget és félelemérzetet tovább emeli.
 
 
5, V mint Vérbosszú – V for Vendetta (2005)  
(nézd meg ide kattintva: goo.gl/15fwZt )
 
Ebben a modern disztópiában a Hugo Weaving alakította névtelen és arctalan lázadó, V bármely megszólalását ki lehetne emelni, hiszen különleges, kissé emelkedett beszédmódja egészen érdekes alapanyag lehet. Bemutatkozó jelenetében nemcsak titokzatosságát teremti meg a nézők előtt, de az ezernyi emelkedett stílusú kifejezéssel, a rengeteg alliteráló szóval sok örömöt (és fejtörést!) szerez a nyelvtanulóknak is.
 
A lista természetesen folytatható, szerencsére számos színvonalas és gazdag nyelvű monológ és párbeszéd található a közönségfilmekben, amelyek jól jöhetnek a lelkes nyelvtanulóknak, és persze maradandó élménnyel is megajándékoznak (gondoljunk például a Ponyvaregény, a Keresztapa-sorozat, vagy a Remény rabjai mára ikonikussá vált jeleneteire).
 
 
Bízom benne, hogy a fenti rövid listával segíthettem abban, hogy ne csak eredményes, de élvezetes is legyen számodra a nyelvtanulás!
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.