v
i
s
s
z
a
h
í
v
á
s
t

k
é
r
e
k
×

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.
Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet? Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.
Még nem tanultál angolul vagy németül?
Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!
Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Válaszd ki, mire van szükséged:
 
Neved:
 
Telefonszámod:
 
(A *-gal megjelölt mezők kitöltése kötelező!)

Blog

David Cameron, a brit miniszterelnök

Az Egyesült Királyság jelenlegi miniszterelnöke immár második ciklusát tölti a szigetország (egyik) legfontosabb pozíciójában. Hogyan indult politikai karrierje, mi a titka hatalma megszilárdításának, és hogyan viszonyul napjaink társadalmi-gazdasági konfliktusaihoz? Mindez kiderül a bejegyzésemből!
Csak sajtó felhasználásra! Ez a kép kizárólag sajtó célú felhasználása engedélyezett. A kép egyéb, reklám, promóciós vagy kereskedelmi célú felhasználása TILOS további engedélyeztetési eljárás nélkül, amennyiben a szerző/jogtulajdonos nem szavatol a felhasználások jogszerűégéért. Az 123RF.com nem jár el a képek jogosítása érdekében.
 David Cameron, teljes nevén David William Donald Cameron 1966. október 9-én született Londonban, Ian Cameron tőzsdeügynök és Mary Cameron korábbi békebíró (igazságügyi dolgozó) gyermekeként. Egy idősebb fivére, egy húga és egy nővére van, így négyen testvérek. A miniszterelnök Samantha Cameronnal kötött, 1996 óta tartó házasságából négy gyermekük született: legidősebb fia, a 2002-ben született Ivan, 2009-ben elhunyt, két lánya, Nancy és Florence 2004-ben és 2010-ben született. Kisebbik fia, Arthur 2006-ban látta meg a napvilágot.
 
Tanulmányait a világ egyik, ha nem a legjobb egyetemeként számon tartott Oxfordon végezte, ahová a szintén kiváló hírű Eton College-ból került be. Előtanulmányai és sikeres felvételi vizsgája miatt azonnal speciális ösztöndíjban részesült az Oxfordon. Először bachelor-, majd mesterdiplomát szerzett filozófia – politológia – gazdaságtudomány (PPE, philosophy, politics and economics) szakon, 1988-ban végzett kitüntetéssel.
 
Politikai karrierje a diploma megszerzése után kezdődött, amikor is a Konzervatív Párt kutatóosztályán kezdett el dolgozni, s ezt a tevékenységet folytatta 5 éven át. 1991-től az akkori konzervatív miniszterelnök, John Major mellett dolgozott, később pedig a pénzügyminiszter, Norman Lamont főtanácsadója lett. Ezt követően a belügyminiszter, Michael Howard saját kérésére lett Howard főmunkatársa.
 
1994-ben váratlanul elhagyta a politikai színteret, hogy a Carlton Communicationsnél (brit médiacég) tölthessen be felsővezetői pozíciót. 1997-ben parlamenti képviselői helyért indult a választásokon, ám kudarca után továbbra is a vállalatnál maradt. 2001-ben búcsúzott el a társaságtól, hiszen ebben az évben már bekerült a Parlamentbe; Witney városának képviselőjeként.
 
A 2005-ös választást a Munkáspárt nyerte, így a vereség következtében a Konzervatívok akkori vezére, Michael Howard lemondott a pozíciójáról. Cameron pályázott az elnöki székre, amelyet végül majdnem kétszer annyi szavazattal nyert el a tisztújításon, mint ellenfele, David Davis. Konzervatív vezetőként többek között elérte, hogy a 2009-es európai parlamenti választásokat követően új csoport alakuljon meg az EP-ben: ez az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója.
 
A 2010-es választásokon a Toryk kapták a legtöbb szavazatot, ám mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy többségben kormányozhassanak. Végül tárgyalásokat követően Cameron és a liberális demokraták vezére, Nick Clegg megállapodtak egy koalíciós kormány alakításában.
 
Első ciklusát a megszorítások és az állami juttatások drasztikus visszafogása jellemezték: becslések szerint körülbelül százmilliárd angol fontra tehető a 2010-2014 közötti megszorítások összege a szigetországban. Ez hosszú távon gazdasági növekedéshez vezetett, azonban sokan úgy vélik, hogy mindez végzetes hatással van a társadalom szegényebb rétegeire. A legnagyobb vihart talán az NHS-t (National Health Service, hasonló a magyar társadalombiztosításhoz) érintő nagymértékű és strukturális átszervezése keltette.
 
Cameron kifejtette, hogy amennyiben 2015-ben újra a konzervatívok győzedelmeskednek, folytatják a megszorítások bevezetését. Ez pedig az idei év tavaszán valósággá vált, hiszen a 2015-ös parlamenti választásokon a Konzervatív Párt megszerezte a biztos kormányzáshoz szükséges egyszerű többséget. A Munkáspárt által elszenvedett nagy vereséget sokan a Skót Nemzeti Párt megerősödésének tudják be: a Nicola Sturgeon vezette SNP 50 képviselői helyet nyert el, amelyből 40 korábban a Munkáspárté volt.
 
David Cameron napjainkban főként az Európai Unióval szemben megfogalmazott kritikus hangvételű álláspontja, valamint a menekült- és bevándorlási krízis kapcsán hangoztatott szigorúbb elvei miatt szerepel a nemzetközi politikai porondon és médiában. Legfrissebb törekvései közé tartozik az Unió megreformálásának szándéka, amely reformtervekbe beletartozik például az Egyesült Királyság nagyobb függetlensége, egy szigorúbb migrációs politika lefektetése, a gazdasági szabadverseny megerősítése is. A sikertelen próbálkozások következményeképp az Egyesült Királyság akár már a jövő évben kiléphet az Unióból (amennyiben ezt polgárai megszavazzák). 
 
Ennek kapcsán látogatott a napokban Magyarországra is, ahol megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnőkkel. Látogatásáról több híroldal is közölt cikkeket, a HVG beszámolóját ide kattintva éred el: goo.gl/6G6G3q
 
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelviskola témakörhöz tartozik.
2016. január 22.