Haladj a korral, 10 használható angol nyelvtanuló mobilalkalmazás

Nem is szükséges hangoztatni, hogy a digitális korba történő átlépéssel mennyire megváltozott szinte a teljes életünk. Már jó néhány éve, sőt lassacskán évtizede lubickolunk az információ végtelen szabadságában az informatika vívmányainak és az internetnek köszönhetően.
 
 A sokszor kontrollálatlan, elképesztően nagy mennyiségű információanyag számos negatívumot is rejthet magában, de szerencsére végtelen pozitívuma létezik. Az egyik ilyen a tanulás, az önképző és önfejlesztő tevékenységek megkönnyítése, hiszen ma már könnyűszerrel képezhetjük saját magunkat is, akár hobbiból, akár felsőbb szinteken. A technológiai robbanásnak ma már a mobil- és okostelefonok is részesei, ami azért is fantasztikus, mert ezek az eszközök szinte mindig a kezünk ügyében vannak. Ki gondolta volna, hogy nyelvtanulást is lehet segíteni a telefonunkkal?
 
1, Duolingo
A Duolingo az egyik legismertebb, nyelvi önképzésre lehetőséget adó telefonos alkalmazás, amelyben egyre csak bővül a tanulható nyelvek köre: természetesen az angol az első helyek egyiket foglalja el benne. Egyik nagy előnye, hogy teljes mértékben ingyenes – meghatározott számú leckék illetve előrehaladás után is -, másik pozitívuma pedig, hogy dekoratív és kifejezetten szórakoztató; működési elvét úgy dolgozták ki, hogy siker esetén valóban jutalomnak érezze az előrehaladást a felhasználó. Az élmény sokkal inkább játékos, semmint monoton vagy kötelezettségszerű, ezzel is motiválva a tanulásra. Egyike azon kevés applikációnak, amely magyar nyelvű, tehát a használathoz nem feltétlenül szükséges előzetes tudás.
 
2, Rossetta Stone
A Rossetta Stone-ért felelő cég 1992 óta létezik, akik tehát több, mint két évtizede igyekeznek megreformálni a nyelvtanulást és a nyelvoktatást különböző, magas színvonalú programjaikkal és csomagjaikkal. Mobil applikációjukon keresztül 30 nyelv tanulására és gyakorlására van lehetőség, a felhőalapú működésnek köszönhetően pedig akár több eszközünkön egyszerre is haladhatunk az alkalmazásban, az adatok és az eredmények nem fognak elveszni.
 
3, FluentU
A FluentU is igyekszik a korszerűbb, ember közelibb és aktuális oldaláról megragadni a nyelvtanulást, segítségével ugyanis létező internetes videókkal, filmrészletekkel, szórakoztató tartalmakkal gyakorolhatunk. A hozzá tartozó leckék, például a szókincsbővítő feladatok kontextussal és magyarázattal együtt jutnak el a felhasználóhoz, aki így valóban élő, hasznosítható nyelvtudást kap kézhez.
 
4, Memrise
A Memrise egy egynyelvű alkalmazás, ami azt jelenti, hogy bizonyos szintű nyelvismeretre már szükség van a használatához – ez azonban jót is jelent, hiszen ilyenformán rá vagyunk kényszerítve az adott nyelv gyakorlására, nem tudjuk a magyar nyelvű információkon keresztül lecsökkenteni, vagy kikerülni. A Memrise (nagyrészt felhasználók által feltöltött) kurzusokat ajánl fel nyelvekre illetve szintekre, valamint a kurzusok anyagaira lebontva – immáron több, mint háromszázezer(!) modul közül válogathatunk.
 
5, OpenLanguage
Az OpenLanguage egy klasszikusabb, a tankönyvekre és a hagyományos nyelvtanítási módszerekre hasonlító alkalmazás, amelyben az igénybevett leckék számával arányosan kell fizetni a használatért. Tartalmaz beszélt és írott nyelvre építő gyakorlatokat is, valamint webes felülete segítségével akár saját nyelvtanárunk is ellenőrizheti a kitöltött-elvégzett feladatokat.
 
6, Grammar Up
A Grammar Up egy kompaktabb, feleletválasztó jellegű alkalmazás, amely ebből kifolyólag gyorsan és egyszerűen használható, ráadásul részint az üzleti angol elemeire épít, ezért különösen hasznos lehet azok számára, akik ezt a nyelvi szintet igyekeznek elsajátítani, esetleg szakmai nyelvvizsgára készülnek.
 
7, SpeakingPal
A SpeakingPal egy másik oldaláról közelíti meg az eddigiekhez képest a nyelvtanulás fogalmát, hiszen lexikális és nyelvtani tudás helyett inkább a szóbeli kompetenciákra összpontosít – beszédfelismerő programja segítségével fejleszthetjük kiejtésünket, intonációnkat, a beszélt nyelvhasználat-beli magabiztosságunkat. Akár kombinálhatjuk egy másik, inkább az írott nyelvre fókuszáló alkalmazással.
 
8, Busuu
A Busuu-nak sincsen magyar nyelvű felülete, így tehát a nulláról vele sem lehet kezdeni a nyelvtanulás kalandjait, de voltaképpen az összes felsorolt alkalmazást inkább kiegészítő, segítő és motiváló jelleggel ajánljuk. A Busuu régi motorosnak számít, hiszen webes felülete a mobilapplikáció megszületése előtt már régóta elérhető volt. Színvonalas kurzusai mellett nagy előnye, hogy egyfajta szociális hálóként is működik, hiszen segítségével kapcsolatba kerülhetünk „tanulótársainkkal” vagy akár anyanyelvi beszélőkkel a világ bármely pontjáról, akik segíthetnek a gyakorlásban és a nyelvfejlesztésben. 
 
9, Thinkinvisble
A Thinkinvisible alkalmazást magyaroknak köszönhetjük, akik tulajdonképpen logikai illetve szórakoztató játéknak szánták a programot, de remek kiegészítő, az élvezetes tanulás eszköze lehet a szép és igényes applikáció. Tulajdonképpen arra épül, hogy képrészletekből, sziluettekből illetve optikai illúziókból kell kitalálni egy adott szót – például angol nyelven.
 
10, Drops
A Drops alkalmazásért ugyanaz a csapat felel, mint az előbb említett Thinkinvisible-ért, illetve a Learninvisible-ért is: a fejlesztőgárda ezen vállalkozása arra épít, hogy naponta csak 5 percet töltsünk nyelvtanulással. Hihetetlennek hangzik, de a módszer népszerű és nagyszerű egy új nyelvvel való megismerkedéshez: az 5 perces játékos, vizuális gyakorlatokon keresztül gyorsan és élvezetesen sajátíthatunk el szavakat, nyelvi elemeket.
 
Remélem, szerepelt a felsorolásban olyan alkalmazás, amely el fogja nyerni a tetszésedet, és valóban hozzásegít a gyorsabb, hatékonyabb, játékosabb nyelvtanuláshoz. Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.