Bild: Németország vezető napilapja

Bár az internet elterjedésével és a tartalomfogyasztási, olvasási szokások gyökeres megváltozásával úgy tűnhet, a nyomtatott sajtó és a napilapok sikerének leáldozott, azonban az igazán nagy népszerűséggel bíró, történettel rendelkező kiadványok továbbra is tartják magukat. Ilyen Németország mindmáig egyik legolvasottabb orgánuma, a Bild.  (Gil C / Shutterstock.com)   A Bildet nem kisebb egyéniség hívta életre, mint a néhai Axel Springer német újságíró, a mára már Európában piacvezető céggé nőtt Axel Springer kiadó alapítója és névadója.
 
 A magazin, amely nevét tartalmi hangsúlyáról és elrendezéséről kapta (eleinte valóban leginkább képek kaptak helyet az újság hasábjain) 1952-es megszületése után hamar vezető sajtótermék lett nem csak Németországban, hanem kontinensszerte is – az Axel Springernek köztudottan van magyarországi leányvállalata is, többek között a Blikk, a Glamour magazin, és a Kiskegyed kiadásáért is felel. Az 1952-es alapítástól számítva immáron 63 éve létezik a lap, amely egyedülálló teljesítmény a digitális korba történő átlépés mellett.
 
A Bild népszerűsége csúcsát a nyolcvanas években érte el, amikor is naponta(!) több mint ötmillió példányban értékesítették. A kétezres évekre, illetve a mostani évtizedre ez jócskán négymillió alá zuhant (egy 2013-as adat szerint már csak 2,5 millióra esett), ez azonban még így is hatalmas szám ahhoz képest, hogy ma már a hírek tolmácsolásában, publikálásában és olvasásában is az internet az uralkodó médium.
 
Természetesen a Bildnek is haladnia kell a korral, így online felületén a nyomtatott verzióhoz képest interaktívabb, teljesebb élményt igyekszik nyújtani. A papíron is megjelenő hírek és cikkek mellett saját videós tartalmakat is szolgáltat, nagyban megkönnyíti a hírek közötti tallózást – és visszakeresést, amit, valljuk be, a fizikai napilap segítségével lényegesen nehezebb lenne kivitelezni. Mint említettük, fontos az interaktivitás, így a többi hírszolgáltató oldal és orgánumhoz hasonlóan a Bild virtuális felületén is elérhető a hozzászólás lehetősége, amelynek köszönhetően a látogatók nemcsak olvashatják a híreket és tudósításokat, azonnal ki is fejezhetik a véleményüket. S nem hiányozhatnak a közösségi média beépülő moduljai sem az oldalról: az olvasók, ha erre van késztetésük, egy gombnyomással megoszthatják az adott cikket egy hivatkozás formájában több közösségi platformon is, valamint saját Twitter feedet is tartalmaz a portál.
 
Felépítését és tartalmát tekintve mind a napilap, mind pedig az internetes kiadás gazdag eszköztárral rendelkezik: hagyományosan egyensúlyozik a komoly, informatív és aktuális hírek, valamint a szórakoztató- és bulvártémák szerepeltetése között. A klasszikus képes napilapokra jellemző módon persze szalagcímeiben és főcímeiben igyekszik figyelemfelkeltő, olykor szenzációhajhász megfogalmazást használni, hiszen legfőbb célja, hogy a lehető legtöbb embert tájékoztassa a releváns, mindenkit érdeklő hírekről.
 
Szintén más, nagy olvasottságú napilapokhoz hasonlóan a Bildnek is vannak önálló mellékletei illetve testvérlapjai, így a vasárnapi száma (a hagyományos Bild hétfőtől szombatig jelenik meg), vagy a sportkiadás.
 
Ha valaki elmélyedt már a német nyelv tanulásában, sokat profitálhat abból, ha a Bild oldalait rendszeresen felkeresve átböngészi a cikkeket. Jelentősen javíthatja szókincsét, ha sokat olvas, illetve a videós tartalmak hallgatásával javíthatja a német beszédértését is. Az oldal ide kattintva elérhető: goo.gl/vKTJ
 
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a német nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.