Fejleszd tökélyre az angol beszédértésed

Mostani összeállításomban tíz olyan weboldalt ajánlok, amelyek segítségével egyre jobban és könnyebben értheted meg az élő angol beszédet. Ha úgy érzed, nehézségeid vannak ebben, akkor ez a bejegyzés neked szól! Szereted az angolt, de úgy érzed, nyelvtudásodon még van mit csiszolnod? Magabiztos vagy a nyelvtani ismereteiddel kapcsolatban, a szóbeli kifejezéssel is elboldogulsz, az írás is egészen jól megy, a beszédértés azonban kifog rajtad? Ne csüggedj – most mutatok neked 10 olyan weboldalt, amely kifejezetten ezt a készséged segít fejleszteni!
 
 1, English Listening, goo.gl/r1kAF9
Az English Listening egy igazán felhasználóbarát, és rengeteg-rengeteg angol hangmintát tartalmazó oldal: böngészhetsz a különböző felvételek között aszerint válogatva, hogy milyen nyelvi szinten vagy, meg tudod választani a témát, a beszéd gyorsaságát, illetve a felvételnek a hosszát. 
Az oldalon használható szűrők segítségével téma, nyelvtudási szint, a beszélő által használt nyelvváltozat (amerikai, brit, nemzetközi), valamint a megszólalás célja szerint tudod szűkíteni a rendelkezésre álló minták körét.
Ezután lehetőséged van egy, az elhangzott szöveggel kapcsolatos rövid teszt kitöltésére, hogy ellenőrizni tudd, mennyit értettél meg belőle, illetve elolvashatod az elhangzó beszéd leiratát is.
 
Az oldal színvonalas, jól használható, viszont a tartalma előfizetéshez kötött (3 dollár/hónaptól), de sok ingyenes anyagot is találhatsz rajta. Ha tervezted, hogy előfizetsz valamilyen gyakorló oldalra, akkor ez legyen az, amit választasz.
 
2, English Listening Library Online, goo.gl/Zy6H
Az Elllo adatbázisa egy kicsit nehezebben kezelhető, ugyanakkor számos funkciót kínál, és nagyon is aktuális anyagból dolgozik: az interneten fellelhető híradásokat illetve kifejezetten az oldal számára készített tematikus videókat használ a beszédértés fejlesztéséhez.
Az anyagok itt is nyelvi szint szerint kerülnek besorolásra, az elhangzott beszéd írott változatát pedig közvetlenül a videók alatt találod. Lehetőséged van tesztek, kvízek kitöltésére, egyes hang- és videóanyagok alatt pedig szerepel egy szókincs menüpont is, amely a témához kapcsolódó vagy elhangzott szavak definícióját tartalmazza. Az oldal keresőjét használva témakörök és nyelvtudás szintek szerint lehet kategórizálni az anyagokat. 
 
3, Randalls ESL Cyber Listening Lab, goo.gl/taLe
Az oldal látszólag nagyon kezdetleges, de az egyszerű dizájn mögött gazdag anyagmennyiség és komplex gyakorlatok lapulnak. Rögtön a főoldalon kiválaszthatod nehézség szerint, hogy mit-milyen fajta anyagot szeretnél hallgatni (könnyű, közepes, nehéz) – a szöveg vagy a beszélgetés témájáról a rövid címek árulkodnak.
Ha rákattintasz egy gyakorlat nevére, rögvest feladatokkal találod szembe magad: az oldal ellát hallgatás előtti kérdésekkel is. A hanganyag meghallgatása után ki kell töltened egy egyszerű tesztet, amely után az algoritmus segítségével az is kiderül, hány választ találtál el, és melyek voltak a helyesek. Ezeket szókinccsel kapcsolatos gyakorlatok, fogalmazási és kutatási(!) feladatok követik.
Ne zavarjon meg tehát az oldal kinézete, mindenképpen hasznos segítség lesz.
 
4, Talk English, goo.gl/o53wOB
A Talk English beszédértéssel foglalkozó aloldala szintén nagyon egyszerű, és egyértelmű felépítésű: ki kell választanod az angolra vonatkozó nyelvi szinted, ezután pedig beszédértési leckék tömkelege vár. A felvételek meghallgatása után itt is egy rövid teszt kitöltése a feladat. Érdemes alaposan körülnézni, rengeteg feladatot lehet találni felsőfokú szinthez is. 
 
5, Listen a Minute, goo.gl/JxUSX
Ismét egy rendkívül egyszerűen felépített oldal (ami nem jön rosszul, ha az elsődleges cél a tanulás). A főoldalon témák szerint választhatsz, amint ez megtörtént, letöltheted vagy stream formájában meghallgathatod a hanganyagot. Közvetlen a hanganyag lejátszó alatt megtalálod a dialógus szövegét is, így hallgatás közben akár olvashatod is. Minden hanganyaghoz tartozik 2 teszt, valamint kitöltéses, helyesírással foglalkozó és szórendjavító gyakorlat is, ami tovább segíthet a fejlődésben. A szövegeket és a hozzá tartozó plusz feladatokat PDF és Word formátumban is le lehet tölteni.
 
6, Spotlight English, goo.gl/8uRGvR
A Spotlight egy naponta jelentkező 15-perces internetes rádióadás, amely kifejezetten a beszédértési nehézségekkel küzdőkre koncentrál. A napi műsorok (amelyek mindig egy adott, konkrét téma vagy aktuális hír köré szerveződnek) bármikor visszahallgathatóak, így nem kötelező élőben követned azokat. Itt szintén megtalálod az elhangzottak szöveges változatát, valamint szókincsfejlesztésre is van lehetőséged. A Spotlight rendszerét főleg annak ajánlom, akik úgy érzi, nagyon nehezen megy neki az angol beszéd értése, hiszen az itteni anyagok kifejezetten lassabb, artikuláltabb monológokat tartalmaznak. 
 
7, Podcasts in English, goo.gl/qSdPB
Ismét egy egyszerűen kezelhető oldal, ahol válogathatunk a nyelvi szintek között, eztán csak annyi a feladatod, hogy elindítsd a lejátszást – a témák változatosak és érdekesek. Van azonban egy nagy hátránya az eddigi oldalakhoz képest: a leírt szöveghez, a tesztkérdésekhez és a szókincsgyakorlatokhoz csak az előfizetőként férhetsz hozzá, magyarán, ha szeretnéd a feladatokat is megkapni a hanganyagok mellé, amelyekkel lemérheted tudásodat, elő kell fizetned a szolgáltatásukra.
 
8, The English Club, goo.gl/SOhTyg 
TV- és rádióhírek gyűjteménye, ráadásul egy tollba mondás opcióval kiegészítve, ha esetleg helyesírásodat is szeretnéd próbára tenni! Hallgathatsz ezen kívül akár felolvasott vagy szavalt verseket is, valamint szószedettel és gyors kvízzel ellátott történelmi tárgyú szövegeket. Az oldal könnyen kezelhető, tele van aktuális témákról szóló hanganyagokkal.
 
9, Using English for Academic Purposes,  goo.gl/W5x9It
Ismét egy nagyon egyszerű oldal, ahol a táblázatba rendezett témacímek mellett csak rá kell kattintanunk a RP nevű linkre, hogy letölthessük (Real Player formátumban) a szöveget-beszélgetést tartalmazó hangfájlt, ezután pedig az oldal a felvételhez kapcsolódó gyakorlathoz, feladathoz irányít. A letöltések miatt az oldal használata kicsit nehézkes lehet, ha nincs Real Player lejátszód a gépeden. 
 
10, Breaking News English, goo.gl/F6NTQ
Aktuális hírek felvételeit tartalmazó beszédértés-fejlesztő oldal, amelyen az adott hírek/témák ráadásul többféle módon, szinteknek megfelelően vannak feldolgozva és gyakorlattá alakítva. Így könnyedén a neked megfelelő nehézséggel tudod tanulni, fejleszteni az angoltudásodat.
 
 
Remélem, hogy hasznos segítséget tudtam nyújtani a fenti oldalak felsorolásával és bemutatásával, illetve kedvet és motivációt adtam ahhoz, hogy próbára tegyed és fejleszd az angol beszédértésedet. Sok sikert!
 
1
 
 
 
 
 
 
 
ez a bejegyzés az angol nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.