Ismerd meg az angol királynőt!

Ebben a bejegyzésben nem rendhagyó, a nyelvtanfolyamainkat, vagy nyelviskolánkat bemutató leírást szedtem össze. Az angol királynőről írtam néhány érdekességet.  II. Erzsébet királynő ma Nagy-Britannia uralkodója, valamint a brit királyi család feje. A közmédia manapság hatalmas figyelmet szentel a brit királyi családnak, de legfőképp unokájának: Vilmos hercegnek. Azonban azt kevesen tudják, hogy a királynő ereiben bizony magyar vér is csörgedezik. Vajon kinek a leszármazottja lehet II. Erzsébet? Rhédey Klaudia nevéről hallottál már? Ha nem, akkor ebben a bejegyzésben elmondom ki ő! De előtte ismerjük meg a királynőről terjengő legérdekesebb híreket. 
 
 Érdekességek II. Erzsébetről
 
A bulvársajtó soha nem alszik: manapság már – az internet segítségével – számtalan érdekesség megtudható II. Erzsébetről. A legérdekesebbeket megpróbáltam összegyűjteni:
 
·         2015 szeptemberében rekordot dönt. Ő a 40. uralkodó Hódító Vilmos óta. Ha szeptemberben is hatalmon lesz, akkor megelőzi Viktória királynőt, aki 63 évig és 216 napig uralkodott Anglia felett. II. Erzsébet 2002-ben ünnepelte uralkodásának 50 éves jubileumát. Vajon sikerül megdönteni a rekordot?
 
·         Imádja a corgikat. Nagyon szereti a kicsi walesi juhászkutya fajtát. Ennek eredményeképpen már több mint 30 ilyen fajta kutyája volt. Az első corgiját, 1944-ben születésnapjára kapta ajándékba.
 
·         1200 fős kiszolgáló személyzete van. A királyi háztartás mérete körülbelül egy kisebb falu lakosságának felel meg. De vajon miért van szükség ennyi emberre? Tudni illik, hogy a Buckingham palota 775 szobából áll. Továbbá a palota teljes alapterülete 77 ezer négyzetméter.
 
·         A vallás is kritérium. A család azon tagjai, akik római katolikusokkal házasodnak automatikusan ki vannak zárva az örökségből. Az uralkodó család minden tagjának fel kell esküdnie az anglikán és a skót egyházra.
 
Ezen kívül még számos érdekességet lehet olvasni róla az internetes rengetegben, de ami a legérdekesebb lehet számunkra, az a magyar származása. További érdekességeket találsz itt a királynőről: goo.gl/PHRziE
 
Őszintén szólva annyira nem is csodálkozom ezen, mivel a magyarokat szinte mindig összefüggésbe lehet hozni a világtörténelem fontosabb eseményeivel és személyiségeivel. Ebben az esetben sem történt ez másképp, mivel II. Erzsébet ükanyja volt Rhédey Klaudia erdélyi grófnő.
 

Amit Rhédey Klaudiáról tudnod kell

A mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja 1812. szeptember 20-án született Erdőszentgyörgyön. Teljes neve Gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna. Férje Sándor Pál Lajos württembergi herceg volt, akivel 18 éves korában egy farsangi bálon ismerkedett meg Bécsben. A farsangi eseményre I. Ferenc császár és a magyar királyi család hívta meg. Lajos, Frigyes Sándor württemberg–tecki herceg és Henrietta nassau-weilburgi hercegnő legkisebb fia volt.

Szerelem volt első látásra
 
Amint véget ért a bál, a herceg azonnal kérőként jelzett Klaudia édesapjánál, Rhédey Lászlónál. Azonban az édesapja elutasította a kérést, mivel Sándor Pál Lajos egyáltalán nem beszélte a magyar nyelvet.
 
 Sándor Pál Lajos is járt nyelviskolába?
 

 

Lajosnak több mint 5 évébe telt mire megtanult magyarul, ez idő alatt a leánykérést számos családi vita követte. A végén persze győzött a szerelem: 1835. május 2-án összeházasodtak, valamint Klaudia felvehette az előkelő Hohenstein grófnéja címet.
 

A házasságból egyetlen egy gyermek született, aki 1837-ben Teck hercege lett. Ennek okán már jogosult volt arra, hogy feleséget a királyi családból válasszon. Ferenc, Viktória Mária cambridge-i hercegnőt vette feleségül. Gyermeküket Teck Máriát pedig V. György angol királyhoz adták feleségül. Ennek eredményeképpen elmondható, hogy Rhédey Klaudia vérvonala bekerült a királyi családba, mivel az unokája lett a királyné, dédunokái pedig (Edward és György herceg) angol királyok. Így lett tehát II. Erzsébet brit királynő Rhédey Klaudia ükunokájának.

Rhédey Klaudia szívét bebalzsamozták

 

Sajnos az életvidám és közkedvelt hírnévnek örvendő asszony mindössze csak 6 évnyi boldog házasságot tudhatott magáénak, mivel 29 éves korában, egy lovasbalesetben életet vesztette. Férje azonban soha nem tudta feldolgozni halálát. Klaudiát végakaratának megfelelően az ERDŐ SZENTGYÖRGYI református templomban, a Rhédey-ek sírkamrájában kapott végső nyughelyet. Külön érdekességként említhető, hogy Klaudia szívét külön bebalzsamozták, amit később férje koporsójában helyeztek el. A wikipédián még több információt találsz: goo.gl/KKR243

 

 

 

 

Ez a bejegyzés az angol nyelviskola témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.