Tanulást segítő online oldalak az angol tudásod fejlesztéséhez

Rendszeresen visszatérő kérdés tanulóinktól, hogy ha szeretnék a nyelviskolánkon kívül is, a tananyag melletti kiegészítő módszerekkel fejleszteni a nyelvtudásukat, mit ajánlanánk nekik. Ilyenkor mindig az a válaszunk, hogy az internetet! Szerencsére a mai világban már nem kell messzire mennünk, ha információhoz szeretnénk jutni. Tulajdonképpen egy karnyújtásnyira elérhetőek a hasznosabbnál hasznosabb kiegészítő, nyelvtanulást segítő anyagok, weboldalak és alkalmazások. Most ebben a bejegyzésben is közreadom az általunk hasznosnak és egyszerűen használhatónak talált angol oldalakat, amelyekkel játszva mélyíthetjük nyelvtudásunkat a nyelvtanfolyam mellett.    
 
1. Szótároldalak
 
A nyelvtanulásban az egyik legnagyobb segítség a szótár. Öröm, hogy ma már online is elérhetőek ezek a több ezer szót tartalmazó kötetek. Sokféle lehetőség közül választhatunk. Vannak ingyenes, közösségileg szerkesztett oldalak, amelyek azért tartalmazhatnak hibákat, de vannak a nyomtatott angol és német szótárak anyagát egy az egyben lekövető oldalak. Ezek jellemzően térítés ellenében vehetők igénybe. A szótároldalak előnye, hogy általában meghallgatható a szavak kiejtése is, így segítenek a pontos szótanulásban.
 
goo.gl/yF1eBG
 
goo.gl/xLkLPl
 
Ez a két online szótár szerintünk is jónak számít, de fontos megjegyeznem, hogy a szavak kiejtését nyelvtanárainkkal is gyakorold. Létezik természetesen rengeteg más szótár oldal, ha másokra támaszkodsz, szúrópróbaszerűen vesd össze a SZTAKI találataival, a kiejtést is. Ha okos telefonod van, és azt használod szavak keresésére, akkor a SZTAKI mobil verzióját tudom ajánlani erre a célra.
 
goo.gl/b2Uf7R
 
 
A legelterjedtebb angol tankönyvek (Cutting Edge, Hotline, Projekt, Headway..) szókincsére épülő magyar nyelvű weboldalon találsz szótárazó, szótanító és szójátékokat is. Bár van, aminek használatához regisztrálni kell, de minden ingyenes. Elsősorban középiskolások vehetik nagy hasznát.
 
Egy jó tanács, ha használod a GOOGLE fordító szolgáltatását, tudd, a program a szavak jelentésénél csak a leggyakoribbakat jeleníti meg, és közel sem teljes, a kiejtése pedig tényleg kerülendő.
 
2. Nyelvtanuló játékok
 
A nyelvtanulás egyik legszórakoztatóbb módja a játék. Rengeteg szótanulást segítő keresztrejtvény, kvíz érhető el az interneten. Ezek segítségével is fejleszthető a nyelvtudás.
 
Az alábbi oldalon tudásszintünknek megfelelően választhatunk több nehézségi szintű angol keresztrejtvény közül:
 
goo.gl/UDnsDH
 
Az oldal egyszerű megjelenése ne riasszon el, a rejtvény feladatok tényleg jók és hasznosak. Válassz a neked megfelelő szintek közül.
 
A Learn English oldalán nyelvgyakorló játékok érhetők el díjmentesen.
 
goo.gl/5Sq1qH
 
A játékokon kívül nyelvtani és üzleti angol leckék, idiómák és phrasal verbek is találhatók az oldalon.
 
Képes, játékos verzióban is tanulhatunk angol szavakat tematikusan:
 
goo.gl/axAwUQ
 
Az oldal használata egyszerű, könnyen megtalálhatod a neked megfelelő szinteket.
 
Nagyon sok flash alapú játék található az English Flash Games weboldalon:
 
goo.gl/EYqYmd
 
Nemcsak nyomkodós játékokat, hanem képes-hangos szótárakat is találsz az oldalon.
 
A kvízjátékok kedvelőinek tetszeni fog ez a weboldal:
 
goo.gl/fefWMN
 
Számos témakörben találhatók kvíz és fejtörő játékok. A témakör kiválasztása után 20 kérdésre kell válaszolni, miközben a rendelkezésedre álló idő is fogy. Ez az oldal szintén ingyenes.
 
Ahogyan elmélyedhetünk konkrét témakörökben, akár angol nyelvtani gyakorlatokban is:
goo.gl/E8waE5
 
3. Komplex nyelvtanuló játékok és kvízek
 
A fenti játékok mellett lehetőségünk van az angol nyelvtudásunkat még komplexebb módon fejleszteni. Az alábbi oldalakon (a kereső használatával) számos témakör közül választhatunk. Ezután lehetőségünk van kártyák segítségével szótanulásra, de akár mondatokba is illeszthetjük azokat, megkereshetjük az összeillő párokat, akasztófásat játszani a szavakkal, meghallgathatjuk a kiejtést, de akár „írathatunk” is önmagunkkal felmérő tesztet.
 
goo.gl/HhF78L 
goo.gl/EtA4Ly
 
Nagyon jó és szórakoztató nyelvtanulást segítő weboldal a Phrasmix. Itt nem hosszabb szövegeken vagy dialógusokon keresztűl gyakorolhatunk, hanem mondatokon keresztűl.
 
goo.gl/NnuzaJ
 
Kategóriákra osztott tananyagokat találsz, amikhez vannak szituációk, szóbeli témák és nyelvtani feladatok is. A mondatokhoz magyarázat és hanganyag is tartozik, amit többször is meghallgathatsz. Az oldal előfizetéssel használható teljes szolgáltatással, díja viszont havi 15 dollár, amit mindenképpen megér.
 
Elsősorban középiskolások kedvence lehet, de mindenkinek jól használható nyelvfejlesztő oldal az english attack.
 
goo.gl/iN0Aq4
 
Találsz videókat, képes szótárt, nyelvi játékokat, hanganyagokat és dalokat is. Csatlakozni tudsz az oldalon működő közösséghez is, ami további előnyökkel szolgálhat a nyelvtudásod fejlesztéséhez.
 
 
4. Nyelvtanulás beszélgetve
 
Vannak olyan oldalak, ahol lehetőségünk nyílik rá, hogy anyanyelvi tudású emberekkel beszélgessünk online. Ezek segítenek összekötni azokat, akik egymás nyelvét tanulják. Segítségükkel nemcsak nyelvtudásunkat tesztelhetjük, de új nemzetközi ismeretségeket is köthetünk.
 
goo.gl/prQ66v
 
goo.gl/QmRtNO
 
goo.gl/OkoCuJ
goo.gl/s7UyoX
 
 
5. Szövegértés
Az egyik legjobb szövegértési gyakorlat, ha videót nézünk eredeti nyelven, feliratozva. Számtalan helyen találhatunk ilyen videókat, de én most kiemelnék két oldalt. A TED-en rengeteg témában, nagyon sokféle videó közül választhatunk, amelyek az angol szókincsünk mellett az általános ismereteinket is bővítik. Kezdők válasszák a magyar feliratot, haladóknak az angol felirat is segíthet.
 
goo.gl/s5Hhy5
 
Az English Central weboldalán rengeteg videó kisfilmet találsz üzleti, úti és társadalmi témakörökben többek között.
 
goo.gl/cV6joM
 
A videó alapú szókincsfejlesztő programja közel 20.000 szót dolgoz fel. Remek megoldás a beszédkészség fejlesztésére és a kiejtés gyakorlására.  
 
A végére hagytam az Öt perc Angol Magazin weboldalát, amit ezen a linken érhetsz el:
 
goo.gl/352RfE
 
Ezen az oldalon jól átekinthetően találsz szókincsfejlesztő, nyelvtani leckéket, rengeteg olvasmányt ezernyi témakörben szószedetekkel és hanganyagokkal. Érdemes feliratkozni a napi ingyenes leckékre is, jól összeállított, hasznos tanulnivalókat kaphatunk tőlük nap mint nap rövid formában, amit a nagyon elfoglalt emberek is képesek feldolgozni. Nem véletlen az sem, hogy az Öt perc angol 2013-ban első díjat nyert a Love English Awardson, mi is jó szívvel ajánljuk akár a weboldalt, akár a havonta megjelenő magazinjukat.
 
 A nyelvtanulásra időt kell szánni, ne várjunk csodákra. A sok gyakorlás tesz ebben a műfajban is mesterré, és miért ne tanulhatnál élvezetesen, jól megválasztott nyelvtanárokkal és tananyagokkal. Ha kitartó vagy  a siker nem marad el, és még élvezni is fogod! Egy másik alkalommal közre adom a német nyelvtanulást segítő online lehetőségeket is hasonló módon összegyűjtve. A világ rohamosan fejlődik technikai téren, a fenti weboldalakat nemcsak az otthoni gépeden, hanem tableten és okos telefonon is elérheted, így még jobban ki tudod használni az idődet. Sok sikert!
 
 
A bejegyzéshez tartozó hasznos linkek sorát 2016 februárban frissítettem. Kihasználva  a Facebook új szolgáltatását, az új bejegyzést a "jegyzetek" szolgáltatásában tettem közzé. Ide kattintva elérhető: goo.gl/mi652Z
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés az angol nyelvtanulás témakörhöz tartozik.
 
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.