Hogyan toborozzák a munkaerőt Németországban

Németország az egész Európai Unió lakosságának vonzó célpont, így a Magyarországot elhagyó állampolgárainknak is ígéretes állomás.  Nem könnyű egy ilyen döntést meghozni, hisz rengeteg lemondással és feladattal, teendővel jár; az egyik legfontosabb a majdani álláskeresés illetve munkavállalás. Nézzük, hogyan toborozzák és választják ki a megfelelő munkaerőt!
 
 Az ottani feltételek ismeretéhez illetve a lehetséges munkavállalás szempontjaihoz érdemes lehet sorra venni és elraktározni az alábbi információkat arról, honnan és hogyan gyűjt „alapanyagot” a német munkaerőpiac.
 
Németország legnagyobb állami munkaügyi szerve a Szövetségi Munkaügyi Hivatal, amely az álláskeresők feladatait könnyíti meg, segít a munkakeresésben, felel a munkanélküli segélyekért. A hivatal honlapján könnyen és egyszerűen lehet a betöltendő állások között böngészni, ide kattintva ki is próbálhatod: goo.gl/9UMvkh
Az intézmény weboldala a legnagyobb, állásajánlatokat felvonultató portál az országban. A weboldal hátránya, hogy magyar nyelven nem elérhető, a németen kívül angol és francia verzió van csak. 
 
 Segítségedre lehet viszont az a tény, hogy Németország tagja az EURES-nek is, vagyis az Európai Foglalkoztatási Szolgálatok szervezetének, amely az EU-n belüli munkavállalás, illetve az EU országai közt szabadon mozgó munkaerő toborzását, foglalkoztatását segíti elő. Érdemes ezen az oldalon is böngészni, kattints: goo.gl/2wLbj6
Az EURES oldalának egyik előnye, hogy nemcsak Németország, hanem további 25 EU tagállam álláshirdetéseit menedzseli, mindezt 25 nyelven, azaz magyarul is. Ugyanakkor az álláshirdetések leírása nem minden esetben van lefordítva, csak a fő feltételek- munkaszerződés típusa, várható bér..stb. jelenik meg magyarul. 
Nyilvánvaló, hogy nyelvtudás nélkül már az online munkakereséskor nehézségeid lehetnek, a Google fordítója nem lesz elegendő az álláshirdetések megértéséhez, hát még a pályázáshoz. 
 
Németországban egyébként az állásközvetítő ügynökségek szolgáltatásaiért nem kell fizetni, legfeljebb akkor, ha az összeállítandó, benyújtandó anyagokkal és dokumentumokkal kapcsolatban lenne szükségünk konkrét segítségre, tanácsadásra. 
 
De hogyan választják ki a legjobb jelentkezőt?
 
Tapasztalatok szerint a munkavállaláshoz szükséges előfeltételek, esetlegesen elvégzendő feladatok (pszichológiai és alkalmassági teszt) kevésbé szigorúbbak, mint más országokban, amelyet az életrajzok megfelelő kiszűrésével és a gazdag, képzett munkaerővel magyarázzák. 
 
Hasonlóan az itthoni gyakorlathoz, az önéletrajzok szűrése után irányított vagy kötetlen beszélgetésekre, interjúkra hívják be a kiválasztott jelölteket. Az interjúk jellemzően két körben futnak le, kiemelt pozícióknál (pl. menedzser, adminisztráció) a nyelvtudást szintén felmérik, és kiválasztási szempont lehet a német nyelvismeret. 
Első körben a fenti teszteken kívül egy HR interjúra számíthatunk, ahol első sorban emberi tulajdonságainkat próbálják felmérni. Általában a második interjúra való bejutás a tesztek eredményeitől, illetve az első körös interjú eredményétől függ.
A második körben általában az adott munkaterület valamelyik középvezetőjével találkozhatunk. Ezen az interjún a hangsúly az eddigi munkatapasztalatidon, a munka jellegén is intenzitásán, illetve arra lesznek kiváncsiak, milyen környezetben és milyen megítélésű munkáltatónál álltál korábban alkalmazásban.
 
Jó hír lehet, hogy a német vállalatok rendszerint hosszú távra, megbízható alkalmazottakat keresnek, így talán kevésbé kell tartanod attól, hogy hamar felfüggesztenék a munkaviszonyt, vagy bármilyen meglepetés érne. A fejlődésre és a karriertervekre is nagy hangsúlyt fektetnek, ezzel is jelezve, hogy a dolgozókat hosszú időre szeretnék maguknál tartani. 
Ne legyél azonban túlzottan optimista: egyes vélemények szerint, ha maga a felvételi, az alkalmasság felmérésének folyamata esetleg kötetlenebbnek is mondható, valójában a leendő alkalmazott(ak) kiválasztása átgondolt és igen szigorú módon történik, és persze a jelentkezőknek csupán egy kis százaléka zárhatja sikeresen a munkavállalási kísérletet – vagyis jóval többen jelentkeznek egy-egy pozícióra, mint ahány ember felvehető, vagy megfelel a kívánalmaknak. Nyugodtan kijelenthető, hogy a kiválasztási folyamat is német precizitással zajlik. 
Sokaknak pozitívum lehet, hogy az ottani munkavállaláshoz sem feltétlenül szükséges előzetesen lakhelyet és országot váltani: a németországi munkáltatók, kihasználva az internet nyújtotta előnyöket, Skype-on hallgatják meg potenciális jövőbeni alkalmazottaikat, tehát online, videós kapcsolat segítségével zajlanak le az első fontosabb interakciók.  
 
 Itthonról legtöbben a jóval magasabb fizetés reményében fordulnak a németországi munkavégzés felé, ami természetesen valós lehetőség, azonban nem csupán ez lehet az előnye. Mint hangsúlyoztam, azokkal, akik az elvárásoknak megfelelően teljesítenek, rendszerint hosszabbítják a szerződését, illetve kellően honorálják a kiváló eredményeket (előléptetés, fizetésemelés, továbbképzés). 
 
Összességében elmondható, hogy elméletben egy biztos, lehetőségekkel teli és a munkavállalókat támogató rendszerrel van dolgunk – a gyakorlatban előfordulhatnak eltérő tapasztalatok, főként, mivel a munkanélküliség az utóbbi években itt is növekedni látszott; ehhez azért hozzá kell tenni, hogy a ráta mindössze 4,7%-os, amely európai viszonylatban is igen jónak számít. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a német nyelvtudás, ha sok esetben nem is alapelvárás, de jelentősen javítja az esélyeket már a pályázás során is, tehát érdemes azt fejleszteni.
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a német nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.