Horst Tappert, mindenki Derrickje

A magyarországi közös popkuilturális tudatnak az egyik meghatározó alakja volt Derrick nyomozó, azaz Horst Tappert, aki világszerte nagy hírnévre tett szert.  (360b / Shutterstock.com) Mint oly sok más sorozathoz vagy filmhez hasonlóan, nálunk a Derrick-sorozatot is a Kádár-kor iránti keserédes nosztalgia övezi –de mit érdemes tudni a produkcióról, és legfőképpen a főszereplőt megformálóTappertről? Olvassa el ezt a bejegyzést, hogy megismerje a 80-as évek német sorozat sztárját. 
 
 A Derricket egészen elképesztő ideig készítették és sugározták, 1974 és 1998 között – ez azt jelenti, hogy körülbelül huszonnégy évig futott a sorozat. Összehasonlításképpen, a ma népszerű amerikai gyártású “Két pasi meg egy kicsi” sorozat is csak tizenkét évadot élt meg. Ide kattintva sok érdekességet tudhatsz meg a Két pasi...sorozatról: goo.gl/lWlS3C
Ennél több évadot csak a kivételezett sorozatok éltek meg. Miért volt ennyire sikeres, hol szerették még Magyarországon kívül, és ki volt Derrick nyomozó valójában?
 
Horst Tappert 1923-ban született a Németországi Eberfeldben. A második világháborúban, fiatalon behívták a német hadseregbe – az ottani múltja nemrégiben botrányokat is okozott, hiszen tisztségeket is betöltött a seregben.
A háború vége után ráébredt, hogy érdekli a színjátszás, ennek apropóján és képzése érdekében pedig színészórákat vett. Első színpadi szerepét Paul Helwig Die Flitterwochen című darabjában kapta.
1967-től 2008-as haláláig szabadúszó színészként dolgozott.  Ursulával, harmadik feleségével 1957-ben házasodtak össze, akivel Tappert haláláig együtt maradtak.  Két korábbi házasságából 3 gyermeke született.
 
Stephan Derrick szerepét 1974-től öltötte magára, a kultikus bűnügyi sorozat a ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen - német), az ORF (Österreichischer Rundfunk – osztrák) és az SRG (Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft – svájci) vezető csatornák koprodukciójában készült.
 
A produkció sikerét mutatja, hogy igen hamar nem csak német ajkú területeken kezdték vetíteni. Az indulása óta eltelt több mint négy évtizedben száznégy országban tűzték műsorra. (Összehasonlításképpen hasonló számokat olyan modernebb széria tudott például elérni, mint a Jóbarátok, de például a Dallas sem érte el a százas álomhatárt!)
 
Egyaránt népszerű volt Kínában és Japánban is, de Olaszországban is kedvelt sorozat volt és II. János Pál pápa kedvenc tévéműsorai közé tartozott. Egyes vélemények szerint Kínában Derrick ismertebb mint Dieter Bohlen, Claudia Schiffer és Schröder kancellár együttvéve!
 
A bűnügyek és gyilkossági ügyek felderítéséről szóló sorozatból összesen 281 db, hatvan perces epizód készült, 25 évadon át. Ezek közül 11-et rendezett maga Horst Tappert! (Ezek közül egyébként még nem mindegyiket adták le magyar nyelven.) Örök társa és asszisztense a karamellszínű bőrkabátos Harry  Klein (Fritz Wepper) volt. A sorozat legendás mondása ma is ismerősen csenghet: "Harry, hozd a kocsit", hisz napjainkban is vetíti idehaza a Duna Tévé.  
 
Döbbenetesen magas statisztikák ezek, amelyekhez képest a Derrick népszerűsége is hasonló magaslatokat produkált: több országban alakult a tiszteletére rajongói klub, sokan mind a mai napig élvezettel nézik újra a régi részeket. Tappert egyébként 1988-ban német állami kitüntetésben részesült a veterán nyomozó megformálásáért.
 
Stephan Derrick a magyar popkulturális tudatnak is fontos szereplőjévé vált, még akkor is, ha mára már felnőtt legalább egy olyan generáció, akinek nem feltétlenül cseng ismerősen ez a név. Szerencsére még rengetegen vannak, akiket kellemes emlékek fűznek a kultikus karakterhez.
 
Derrick epizódok a youtube-on (Magyar nyelvű szinkronnal): goo.gl/xLO11E
 
Sok sikert!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a bejegyzés a német nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.
 
 

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.