Angela Merkel az első számú német ajkú

 Ha követed a politikát akkor a világ legbefolyásosabb nőjéről, Angela Merkel német kancelláról már biztos hallottál. Kiválóan bánik a szavakkal és az emberekkel, valamint a kvantumkémia sem áll tőle túlságosan messze.   De mit érdemes róla tudni? Ebben az írásomban Angela Merkelről keringő érdekességeket szeretném részletesebben bemutatni
 
A politikai elit többnyelvűsége
 
Sokan nem tudják, de a vezető politikusok legtöbbje kiválóan beszél valamilyen idegennyelvet. Mondhatnánk inkább azt is, hogy minimum két idegennyelvet beszélnek a saját anyanyelvükön kívül. Gondolom azt senki nem akarja megcáfolni, hogy egy politikai vezetőnek mindenképp beszélnie kell legalább egy idegennyelvet, mivel a sikeres kapcsolatápoláshoz elengedhetetlen a világ „diplomáciai nyelvének” felsőfokú ismerete. Angela Merkel angolul és oroszul beszél, amely tudásnak igazán nagy hasznát veszi az Európai Parlamentben vívott „szócsatározások” során.
 Ennek köszönhetően számos politikai vezető anyanyelvén képes sikeres tárgyalásokat folytatni, amely igazán kiemeli Merkelt a többi politikus közül. Személyisége érdeklődő és nyitott, valamint mindig tiszteletben tartja partnere álláspontját. Soha nem sérteget senkit és hangnemét sem kifogásolta még eddig senki. 
 
Angela Merkelt még a bulvársajtó sem piszkálja
 
Merkel visszafogott stílusa és magánélete nem nagyon ad témát a bulvársajtónak. Igaz néha megpróbálnak belekötni az öltözködésébe: a megszokott nadrágkosztümöt mellőzve felvesz valami újat, vagy ha véletlenül kétszer viseli ugyanazt a ruhadarabot. Köztudott, hogy a németek nagyon kedvelik a kancellárt és a bulvár témák helyet, az igazán fontos politikai kérdésekre összpontosítanak. Ezért a németek Merkel visszafogottabb stílusát és személyiségét pozitívan ítélik meg.
 
Angela Merkel imádja a focit és akár a fontosabb tárgyalásokat is képes lemondani, hogyha a német válogatott játszik. Ezenkívül imádja az online médiumokat, aktív és szenvedélyes sms-író – még a kormányzati ügyeket is így intézi.
 
„A nemzet anyjának becézik” Merkelt a németek
 
1991-ben amikor miniszternek választották, még csak 37 éves volt, amivel kiérdemelte „a legfiatalabb miniszter” címet. De nem csak a legfiatalabb politikus volt, hanem ő volt az első nő, aki a kancellári székbe ülhetett. Az MTI újságírója, Pietsch Lajos 2014-ben könyvet írt róla, amelyben bemutatja Angela Merkel személyiségét, valamint az asszony életét és politikai döntéseit. A könyvből kiderül, hogy nagyon határozott és felkészült személyiség akinek a legfőbb jellem vonása a pragmatizmus. A kancellár komoly erőfeszítésekkel képviseli választópolgárai érdekeit. Talán ezért is nevezik "a nemzet anyjának".
 
Érdekességek Angela Merkelről
 
·         A 2014-es síbalesetét követően 10 kilót fogyott. Elhagyta a kolbászos szendvicset és helyette minden reggel sárgarépát eszik.
·         Merkel nem nagyon járt bulizni, inkább tanult. Ismerősei szerint a természettudomány területén szerzett analitikus nézőpontja teszi sikeres politikai vezetővé.
·         Tudod mit csinált Merkel, amikor leomlott a berlini fal 1989. november 9-én? Éppen szaunázott. Igaz délután átugrott Nyugat-Berlinbe, de sietett is vissza, nehogy elkéssen másnap a munkából.
·         Merkelből miniszter lett, amikor Németország újraegyesült. Helmut Kohl az "Angie, a kígyó” becenevet ragasztotta Merkelre, mivel nem szerette a kritikát, valamint minden beosztottja tartott tőle.
·         Baráti körökben igen laza, de a hivatalosabb megjelenések alkalmával nagyon merevnek és visszafogottnak tűnik. A lazább összejöveteleken sokat viccelődik, valamint remekül kifigurázza tárgyalópartnereit. Egyáltalán nem okoz számára problémát eljátszani Putyin vagy akár XVI. Benedek pápa stílusát.
·         Dmitrij Medvegyevtől egyszer megkérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy Putyin mindennap 1 kilométert úszik a tengerben. Erre ő azt válaszolta: „Én ezerötszáz métert úszom.”
·         A Forbes magazin 3-szor is a világ legbefolyásosabb nőjének nevezte.
 

Források:

cink.hu

beol.hu

stop.hu

 

 

 

 

 

 

Ez a bejegyzés a német nyelviskola témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.