Milyen szavakat érdemes tanulnod?

Remélhetőleg a nyelvtanulóként tisztában vagy azzal a ténnyel, hogy a nyelvtanulás egyáltalán nem egy könnyű folyamat. Ennek eredményeképpen azt is mondhatnám, hogy például az angol nyelv tárgyalóképes elsajátításához legalább 1 év kitartó és fegyelmezett munkára van szükség. Ezen kívül azzal is tisztában kell lenned, hogy a nyelvtanulás folyamatát egyáltalán nem tudod megkerülni (!). Viszont a nyelvtanulás menete és a tudásod fejlődése, bizonyos tippekkel és tanácsokkal felgyorsítható. Ebben az írásomban rámutatok az angol szavak és szófajok fontosságára, amely segíthet a szókincsed fejlesztésében, valamint annak bővítésében. Pontosítva, olyan – általunk használt és javasolt – tippeket gyűjtöttem össze, amit eddig aligha hallhattál nyelviskolában vagy a magántanárodtól. Neked csak annyi dolgod van, hogy levonod az ésszerű következtetéseket.
 
 A siker egyik kulcsa a gazdag szókincs
 
Nem győzzük hangsúlyozni tanulóinknak, hogy a nyelvvizsgájuk megszerzésének egyik kulcsa, a szókincsük gazdagságában keresendő. Mit jelent ez pontosan? Ez azt jelenti, hogy az írásbeli, valamint a szóbeli nyelvvizsga követelményeit csak abban az esetben fogod tudni teljesíteni, hogyha rendelkezel a MEGFELELŐ és szükséges szókinccsel.
Számos esetben a diákok „rossz” szavak megtanulására összpontosítanak. Röviden ez azt jelentené, hogy a kevésbé releváns, valamint a ritkán használt szavak megtanulására fordítják energiájukat. Azért érdemes megjegyezni, hogy „rossz” angol szó nem létezik, mivel minden szó megtanulásával csak közelebb kerülsz a nyelvvizsgád megszerzéséhez.
 
Milyen szavakat érdemes tanulni?
 
Tapasztalataink szerint két szófajcsoportot tudok kiemelni, ami mindenképp szükséges a sikerhez. Ezeket prioritási (fontossági) sorrendbe tettem:
 
1.      IGÉK. Egy angol mondatban, ez a legfontosabb szó. Miért? Azért, mert ha nem ismered az adott mondat igéjét, akkor NEM fogod tudni értelmezni a mondatot(!). Írok egy gyors és nagyon egyszerű példát: „I became a copywriter for a two years.” „2 éve cikkíróvá (...).” Érted? Hiába ismered a többi szót; ha nem ismered az igét, akkor nem fogod megérteni a mondatot, és ennek eredményeképpen nem tudod megoldani az adott feladatot. Ezért kiemelten hangsúlyozzuk, hogy az igék a legfontosabbak a nyelvtani szófajok közül! (Az igék használatának fontossága leginkább az írásbeli nyelvvizsgádon fog megmutatkozni: szövegértés, levélírás, szövegek kiegészítése mondatrészekkel vagy szavakkal.) 
 
Mennyi igét érdemes megtanulnod?
 
Amennyit csak tudsz! Ahogyan mondani szoktuk: „Ahány mondat, annyi ige.” Ennek okán a legnagyobb figyelmet az igék meg tanulására kell fordítanod. Ha van egy mondat és ismered az igéjét, akkor már nagy probléma nem lehet. A szövegkörnyezet segítségével pedig könnyen rájöhetsz, hogy a többi szó mit jelenthet. (Ha nem ismernéd őket.)
 
 
2.      MELLÉKNEVEK. A melléknevek használata egyaránt fontos a szóbeli, valamint az írásbeli nyelvvizsgánál. Miért? Azért, mert bármilyen igeidőt is használsz – írásban vagy szóban – a melléknevek gyakori használatával fogod igazolni nyelvtudásod legjobbikát. Ez röviden azt jelentené, hogy az általános jelen-múlt-jövő idejű mondatokat is, egy jóval magasabb szintre emelheted, ezen szavak használatával. Írok erre is egy gyors példát: „We saw a strange light in the sky when we were talking in the street.”. „Láttunk egy (különös) fényt az égen, amikor az utcán beszélgettünk.” Ebben az esetben a strange a melléknév, valamint a melléknév nélkül is érhető lenne a fenti mondat. De sokkal jobban hangzik, valamint sokkal izgalmasabbá teszi a mondatot. Igaz? Na, ez a sikeres nyelvvizsga egyik kulcsa! 
 
Mennyi melléknevet érdemes megtanulod?
 
Szintén, amennyit csak tudsz! Viszont a mellékneveknél érdemes megjegyezni, hogy a szóbeli, valamint az írásbeli nyelvvizsgára is más „íratlan” szabályok vonatkoznak. Az írásbelinél egyértelműen az a jó, ha minél többet ismersz, mivel a szövegértésnél sosem tudhatod előre, hogy milyen szöveggel fogsz találkozni. A szóbeli – talán még a levélírás – esetében már más a helyzet. Itt egy valamire kell koncentrálni: legalább 20-20 pozitív és negatív melléknevet ismerj. Ennek eredményeképpen szinte minden szituációra lesz 1-1 jó negatív és pozitív mellékneved, amivel könnyedén veheted a nyelvvizsga akadályait.
Itt azt tudjuk tanácsolni, hogy 1 pozitív melléknévnek mindig az ellentettjét érdemes megtanulni.
Ilyenek például, mint pleasant ↔ unpleasant, excellent ↔ terrible, fair ↔ unfair.
A Hello English tananyagai úgy vannak összeállítva, hogy minden egyes leckéhez tartozik szószedet is. Ezeket a nyelvtanfolyamod során fel is dolgozod, megtanulod. Ami létfontosságú, a szavak helyes kiejtését valamelyik nyelvtanárunkkal négyszemközt be is gyakorlod. A rosszul „beidegződött” dolgok kijavítása mindig nagyobb energiát igényel, éppen ezért az első pillanattól figyelünk és segítünk a helyes kiejtés tanulásában. 
 
Megvan a szókincsed, de hogy lesz ebből beszéd nyelvvizsga szinten?
 
El kell, hogy oszlassak egy tévhitet. Az angol nyelvtan és a szókincs önmagában mit sem ér. Természetesen mindegyik kell ahhoz, hogy képes legyél angolul folyékonyan beszélni. DE! A beszédkészséged kizárólag gyakorlással, sok-sok gyakorlással fog fejlődni. És itt lép be a képbe a módszertanunk felépítése. Ugyanis miközben haladsz a nyelvtanulásban, heti szinten veszel részt beszédórákon is a Hello English nyelviskolában. Ezeknek a nyelvóráknak már a neve is mutatja: „Practice” a beszédkészség és beszédértés gyakorlása a célja. És a hab a tortán, hogy alapfokú szinttől felfelé mindezt anyanyelvű tanárunk irányításával. 
 
Szóval így áll össze végül a kép, nyelvtan, megfelelő szókincs és begyakorolt beszédkészség. Aki a nyelviskolánkat választja, egy precízen felépített és összehangolt tanuláson halad végig. Nem hiszed? Teszteld le kockázatmentesen próbatanfolyamunkon, amiről egy korábbi bejegyzésemben írtam részletesebben. A próbatanfolyamról szóló cikket itt éred el: goo.gl/PBM40L 

Sok sikert!

 

 

 

 

Ez a bejegyzés a nyelviskola nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.