v
i
s
s
z
a
h
í
v
á
s
t

k
é
r
e
k
×

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.
Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet? Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.
Még nem tanultál angolul vagy németül?
Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!
Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Válaszd ki, mire van szükséged:
 
Neved:
 
Telefonszámod:
 
(A *-gal megjelölt mezők kitöltése kötelező!)

Blog

Milyen szavakat érdemes tanulnod?

Remélhetőleg a nyelvtanulóként tisztában vagy azzal a ténnyel, hogy a nyelvtanulás egyáltalán nem egy könnyű folyamat. Ennek eredményeképpen azt is mondhatnám, hogy például az angol nyelv tárgyalóképes elsajátításához legalább 1 év kitartó és fegyelmezett munkára van szükség. Ezen kívül azzal is tisztában kell lenned, hogy a nyelvtanulás folyamatát egyáltalán nem tudod megkerülni (!). Viszont a nyelvtanulás menete és a tudásod fejlődése, bizonyos tippekkel és tanácsokkal felgyorsítható.

Ebben az írásomban rámutatok az angol szavak és szófajok fontosságára, amely segíthet a szókincsed fejlesztésében, valamint annak bővítésében. Pontosítva, olyan – általunk használt és javasolt – tippeket gyűjtöttem össze, amit eddig aligha hallhattál nyelviskolában vagy a magántanárodtól. Neked csak annyi dolgod van, hogy levonod az ésszerű következtetéseket.

 A siker egyik kulcsa a gazdag szókincs
 
Nem győzzük hangsúlyozni tanulóinknak, hogy a nyelvvizsgájuk megszerzésének egyik kulcsa, a szókincsük gazdagságában keresendő. Mit jelent ez pontosan? Ez azt jelenti, hogy az írásbeli, valamint a szóbeli nyelvvizsga követelményeit csak abban az esetben fogod tudni teljesíteni, hogyha rendelkezel a MEGFELELŐ és szükséges szókinccsel.
Számos esetben a diákok „rossz” szavak megtanulására összpontosítanak. Röviden ez azt jelentené, hogy a kevésbé releváns, valamint a ritkán használt szavak megtanulására fordítják energiájukat. Azért érdemes megjegyezni, hogy „rossz” angol szó nem létezik, mivel minden szó megtanulásával csak közelebb kerülsz a nyelvvizsgád megszerzéséhez.
 
Milyen szavakat érdemes tanulni?
 
Tapasztalataink szerint két szófajcsoportot tudok kiemelni, ami mindenképp szükséges a sikerhez. Ezeket prioritási (fontossági) sorrendbe tettem:
 
1.      IGÉK. Egy angol mondatban, ez a legfontosabb szó. Miért? Azért, mert ha nem ismered az adott mondat igéjét, akkor NEM fogod tudni értelmezni a mondatot(!). Írok egy gyors és nagyon egyszerű példát: „I became a copywriter for a two years.” „2 éve cikkíróvá (...).” Érted? Hiába ismered a többi szót; ha nem ismered az igét, akkor nem fogod megérteni a mondatot, és ennek eredményeképpen nem tudod megoldani az adott feladatot. Ezért kiemelten hangsúlyozzuk, hogy az igék a legfontosabbak a nyelvtani szófajok közül! (Az igék használatának fontossága leginkább az írásbeli nyelvvizsgádon fog megmutatkozni: szövegértés, levélírás, szövegek kiegészítése mondatrészekkel vagy szavakkal.) 
 
Mennyi igét érdemes megtanulnod?
 
Amennyit csak tudsz! Ahogyan mondani szoktuk: „Ahány mondat, annyi ige.” Ennek okán a legnagyobb figyelmet az igék meg tanulására kell fordítanod. Ha van egy mondat és ismered az igéjét, akkor már nagy probléma nem lehet. A szövegkörnyezet segítségével pedig könnyen rájöhetsz, hogy a többi szó mit jelenthet. (Ha nem ismernéd őket.)
 
 
2.      MELLÉKNEVEK. A melléknevek használata egyaránt fontos a szóbeli, valamint az írásbeli nyelvvizsgánál. Miért? Azért, mert bármilyen igeidőt is használsz – írásban vagy szóban – a melléknevek gyakori használatával fogod igazolni nyelvtudásod legjobbikát. Ez röviden azt jelentené, hogy az általános jelen-múlt-jövő idejű mondatokat is, egy jóval magasabb szintre emelheted, ezen szavak használatával. Írok erre is egy gyors példát: „We saw a strange light in the sky when we were talking in the street.”. „Láttunk egy (különös) fényt az égen, amikor az utcán beszélgettünk.” Ebben az esetben a strange a melléknév, valamint a melléknév nélkül is érhető lenne a fenti mondat. De sokkal jobban hangzik, valamint sokkal izgalmasabbá teszi a mondatot. Igaz? Na, ez a sikeres nyelvvizsga egyik kulcsa! 
 
Mennyi melléknevet érdemes megtanulod?
 
Szintén, amennyit csak tudsz! Viszont a mellékneveknél érdemes megjegyezni, hogy a szóbeli, valamint az írásbeli nyelvvizsgára is más „íratlan” szabályok vonatkoznak. Az írásbelinél egyértelműen az a jó, ha minél többet ismersz, mivel a szövegértésnél sosem tudhatod előre, hogy milyen szöveggel fogsz találkozni. A szóbeli – talán még a levélírás – esetében már más a helyzet. Itt egy valamire kell koncentrálni: legalább 20-20 pozitív és negatív melléknevet ismerj. Ennek eredményeképpen szinte minden szituációra lesz 1-1 jó negatív és pozitív mellékneved, amivel könnyedén veheted a nyelvvizsga akadályait.
Itt azt tudjuk tanácsolni, hogy 1 pozitív melléknévnek mindig az ellentettjét érdemes megtanulni.
Ilyenek például, mint pleasant ↔ unpleasant, excellent ↔ terrible, fair ↔ unfair.
A Hello English tananyagai úgy vannak összeállítva, hogy minden egyes leckéhez tartozik szószedet is. Ezeket a nyelvtanfolyamod során fel is dolgozod, megtanulod. Ami létfontosságú, a szavak helyes kiejtését valamelyik nyelvtanárunkkal négyszemközt be is gyakorlod. A rosszul „beidegződött” dolgok kijavítása mindig nagyobb energiát igényel, éppen ezért az első pillanattól figyelünk és segítünk a helyes kiejtés tanulásában. 
 
Megvan a szókincsed, de hogy lesz ebből beszéd nyelvvizsga szinten?
 
El kell, hogy oszlassak egy tévhitet. Az angol nyelvtan és a szókincs önmagában mit sem ér. Természetesen mindegyik kell ahhoz, hogy képes legyél angolul folyékonyan beszélni. DE! A beszédkészséged kizárólag gyakorlással, sok-sok gyakorlással fog fejlődni. És itt lép be a képbe a módszertanunk felépítése. Ugyanis miközben haladsz a nyelvtanulásban, heti szinten veszel részt beszédórákon is a Hello English nyelviskolában. Ezeknek a nyelvóráknak már a neve is mutatja: „Practice” a beszédkészség és beszédértés gyakorlása a célja. És a hab a tortán, hogy alapfokú szinttől felfelé mindezt anyanyelvű tanárunk irányításával. 
 
Szóval így áll össze végül a kép, nyelvtan, megfelelő szókincs és begyakorolt beszédkészség. Aki a nyelviskolánkat választja, egy precízen felépített és összehangolt tanuláson halad végig. Nem hiszed? Teszteld le kockázatmentesen próbatanfolyamunkon, amiről egy korábbi bejegyzésemben írtam részletesebben. A próbatanfolyamról szóló cikket itt éred el: goo.gl/PBM40L 

Sok sikert!

 

 

 

 

Ez a bejegyzés a nyelviskola nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

2015. június 11.