Egyenlő-e az angol érettségi a nyelvvizsgával?

A tanév végének közeledtével minden évben visszatérő kérdést próbálok megválaszolni. Csak az elmúlt héten négy szülő tette fel ezt a kérdés, mert tanácstalanok abban, hogy vajon az angol érettségi egyenértékű-e a nyelvvizsgával?  Egyáltalán milyen szintű érettségit válasszunk, ha szeretnénk, hogy a végén boldog nyelvvizsga tulajdonosként vágjon neki gyermekünk a felnőtt éveinek? A jó hírem az, ha ügyesek vagyunk, akkor megszerezhetjük az érettségivel egy időben a nyelvvizsgát, ámde korántsem könnyű eligazodni, hogy mikor van erre lehetőségünk és mikor nem, ezért most összeszedtem a legfontosabb és legáltalánosabb érvényű tudnivalókat a témával kapcsolatban.   
 
 1.    Amennyiben úgy döntünk, hogy gyermekünk számára a középszintű angol érettségi vizsga a legjobb választás, akkor számítsunk rá, hogy az érettségivel nem szerezhet nyelvvizsga-bizonyítványt. Hiába teljesíti a vizsgát 100%-osra, az érettségi bizonyítvány ebben az esetben nem lesz egyenértékű a nyelvvizsgával, még alapfokúval sem! Annak ellenére sem, hogy a középszintű angol érettségi szintje az alapfok (A2-B1-es) követelményeinek felel meg. A 2014-es tanév középszintű angol érettségi nyilvános anyagait ezen a linken meg lehet tekinteni: goo.gl/f46MxL
 
 
2. Kizárólag emelt szintű angol érettségi esetén van lehetőségünk nyelvvizsga- bizonyítványhoz jutni. Ez is csak abban az esetben teljesülhet, ha gyermekünk legalább 60%-ot elér az írásbeli és szóbeli vizsgán. Akkor örülhetünk, hiszen az érettségi bizonyítvány így már a középfokú (B2) komplex, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül.
 
3. Abban az esetben is jók vagyunk, ha kevesebb pontot sikerül szereznie az emelt szintű angol érettségin, ugyanis amennyiben 40-59%-ot teljesít mind az írásbeli mind a szóbeli vizsgán, akkor érettségi bizonyítványa ugyanúgy elfogadható nyelvvizsgának, de ebben az esetben az alapfokú (B1) komplex típusúnak.
A 2014-es tanév emelt szintű angol szóbeli érettségi nyilvános anyagait pedig ezen a linken lehet elérni: goo.gl/Ob7Yrt
 
Tehát, ha az emelt szintű érettségit választjuk, akkor 60% feletti pont elérésével középfokú nyelvvizsgát, 40% feletti pontszámmal pedig alapfokú nyelvvizsgát szerezhet érettségiző gyermekünk. Felsőfokú nyelvvizsgát így sehogy sem lehet szerezni.
 
4. Itt jön be a következő téma, miszerint vajon az egyenértékűség működik-e fordított irányban? Sajnos nem. Annak ellenére, hogy még az érettségi előtt felkészítettjük és elküldjük gyermekünket nyelvvizsgázni, aki meg is szerezte az államilag elismert középfokú vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgáját, mégsem úszhatja meg az angol érettségi vizsgát, ugyanis a nyelvvizsgával nem váltható ki a nyelvi érettségi.
 
5. Kicsit komplikáltabb a dolog a két tanítási nyelvű (jelen esetben angol) középiskolák esetében. Itt ugyanis, amennyiben angolból az emelt szintű érettségi vizsgán legalább 60%-ot elér gyermekünk, és a másik két vizsgatárgyból is angolul sikeres, legalább középszintű vizsgát tesz, akkor érettségi bizonyítványa egyenértékű lesz a felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.
 
6. Abban az esetben viszont, ha a két tanítási nyelvű középiskola vizsgázójaként csemeténk mindössze 40-59% közötti eredményt ér el az emelt szintű angol érettségi vizsgáján, akkor az érettségije már csak az alapfokú (B1) komplex típusú nyelvvizsgának felel majd meg.
 
Jól látható, hogy a két tanítási nyelvű középiskolák tanulói az érettségi vizsga során kizárólag a felsőfokú vagy alapfokú nyelvvizsga-bizonyítványnak megfelelő érettségi bizonyítványt szerezhetnek, középfokút nem. Tehát, ha gyermekünk ilyen oktatási intézményben tanul, érdemes felturbózni az érettségit megelőző angol felkészítést, hiszen a tét nem kicsi: felsőfokú vagy csak alapfokú nyelvvizsga jön-e ki eredményként?
 
7. Ha azt hisszük, most már mindent tudunk, akkor jöhet a két tanítási nyelvű középiskola tanulóira vonatkozó fránya kivétel. Mégpedig, hogy az érettségi bizonyítvány kiadása után letett kiegészítő, szintemelő vagy ismétlő angol érettségi vizsga eredménye alapján, a már korábban kiállított érettségi bizonyítvány nem változtatható meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben elsőre nem jön össze a várt eredmény, az áhított felsőfokú nyelvvizsga, akkor gyermekünk az érettségit követően hiába vizsgázik újra és teszi le sikeresen az angol emelt szintű érettségit, és hiába ér el rajta legalább 60%-os eredményt, felsőfokú nyelvvizsgát már ez alapján nem szerezhet. Az érettségi bizonyítványban szereplő eredményeket és az új eredményeket összevonni nem lehet. Ebben az esetben legfeljebb a középfokú nyelvvizsga-bizonyítványnak megfelelő érettségi bizonyítványt szerezhet.
 
A fenti tudnivalók az angol érettségi és a nyelvvizsga-bizonyítvány kapcsolatára világítanak rá. Aki szeretné tüzetesebben is megismerni a dolog törvényi hátterét, annak javaslom, hogy olvassa és tanulmányozza át az érettségivel foglalkozó 100/1997. (VI. 13.) számú kormányrendeletet. Elérhető ezen a linken: goo.gl/TPs4N2
 
Ha időnk engedi, érdemes a következő anyagokat is átnézni az angol érettségi kapcsán, bár ez már nem a nyelvvizsga-bizonyítvány szerzésével foglalkozik, de növelheti a tisztánlátást, mire kell számítani gyermekének a vizsgán.
 
Ezen a linken elérhető a hivatalos tájékoztató az emelt szintű angol szóbeli vizsgáról: goo.gl/frJXH8
 
Itt található a hivatalos értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához: goo.gl/wG8qoZ
 
Az emelt szintű szóbeli vizsgához a hivatalos értékelési útmutatót pedig ide kattintva tudja elolvasni: goo.gl/0Xa3go
 
Bízok benne, hogy a bejegyzés segít tisztábban átlátni a nyelvvizsga-bizonyítvány és az angol érettségi kapcsolatát és minden vizsgázónak sok sikert kívánok. Hajrá.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.