Nyelvtanári munka a színfalak mögött

A nyelviskolák belső világa viszonylag „zárt”. Tanulóként kevés rálátásra nyílik lehetőség, hogy jobban megismerd a nyelvtanárok munkáját. Igazából a nyelvtanításban nincsen semmi misztikum, nem egy földtől elrugaszkodott szakma, de ahhoz, hogy valaki sikeres legyen benne, hivatásként kell tekintenie rá. A nyelvtanítás nem lehet rutin munka, napi szinten fejlesztenie kell magát egy nyelvtanárnak is ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a fejlődéssel, a követelmények változásával és a tanulók sokszínűségével, igényeivel. Összegyűjtöttem jó pár feladatot, amit a Hello English nyelviskola tanárai végeznek a tanítási óráikon felül. Így egy kicsit jobban fogod érteni, miből áll össze nálunk egy nyelvtanfolyam és biztos te is más szemmel fogod nézni a munkánkat.     1.) Természetesen minden kommunikációs órára készülnie kell a nyelvtanárnak. Kiegészítő és hanganyagokat válogat az adott témakörhöz, mindezt a résztvevők tudásszintjéhez igazodva. Képeket keres illusztrációnak, feladatokat állít össze. Ezeket nyomtatja- másolja elegendő mennyiségben. Kivétel nélkül, minden kommunikációs óra a nyelvtanár óravázlata alapján zajlik, előre meg van írva a „forgatókönyv” amit szintén el kell készíteni. Ez jól mutatja, nálunk nem lehet egyforma kommunikációs óra. 
 
A tanítási órákon kitöltött nyelvi tesztek javítása. A nyelviskolánkban például hetente több mint 100 tesztet töltenek ki a tanulóink. A tesztek javításához megoldó kulcsot, szükség esetén szótárt és tankönyvet használ a nyelvtanár.
 
2.) Hasonló feladat a modulzáró, könyvzáró vizsgákra beadott fogalmazások javítása. Ebből is elég sok készül hetente. Itt sem lehet rutinból javítani, szótárra, tankönyvekre mindenképp szükség van.
 
3.) Ha valamelyik tanulónak nem sikerül a tesztje, vizsgája, annak ismétlő programot, gyakorló feladatokat állít össze a nyelvtanár, amin aztán természetesen végig is viszik a többi kollégával tanítási időben.
 
4.) A tanítási órákon felül nyelviskolánkban minden nyelvtanár fogadó órát is tart, ahol az „elakadt” tanulóknak nyújtanak négyszemközt segítséget. Ezekre a fogadóórákra is külön kell készülni, az adott témakör, nyelvtani szerkezet megértetése a cél, amihez minden anyagnak kéznél kell lennie. Ilyen fogadó óra egyébként csak nálunk van az egész országban, egy későbbi blog bejegyzésben ki is fogom részletezni hogyan és miért csináljuk. Ez gyakorlatilag a nyelvtanfolyam idején felül zajlik, egy alkalom 45 perc és havonta egy alkalommal díjmentes. A fogadó órát aztán adminisztrálni is kell, a tanulónak pedig fejlesztési javaslatot kell összeállítania a nyelvtanárnak.
 
5.) Minden nyelvtani modul illetve minden tankönyv végét elérő tanuló számára szóbeli vizsgákat szervezünk, amit aztán a nyelvtanároknak kell megtartani. Minden vizsgáról jegyzőkönyv készül, ami alapján aztán a résztvevő tanulónak írásbeli értékelést kell készíteni.
 
6.) A nyelvvizsga felkészítő tanfolyam külön rákészülést követel meg az érintett nyelvtanároktól. Sok szempontot kell figyelembe venni, ilyenek például a teljesség igénye nélkül a nyelvvizsga típusa, szintje, követelményei, résztvevő tanulók összetétele, tudásszintje, használható tankönyvek… stb.
 
7.) Minden héten, csütörtökön 13.00 órától 15.00 óráig tanári értekezlet van a nyelviskolában, amin minden nyelvtanár részvétele kötelező. Az értekezletre felkészülten kell érkezni a tanulók haladásáról, eredményeikről. Az értekezleten a tanári munka adminisztrációját is le kell adni, így előtte ki kell tölteni a tanári naplót, heti jelentést, tesztösszesítést, practice füzetet, hogy csak fontosabbakat említsem. A tanári értekezleten hétről hétre szakmai egyeztetés folyik akár az angol akár a német tanulóink haladásáról.
 
8.) Nem hagyhatom ki a felsorolásból a szakmai továbbképzéseket sem, amik jellemzően egy vagy két naposak és szinte biztos, hogy hétvégébe csúsznak, és főleg Budapesten zajlanak. A továbbképzéseken nyelvvizsgákkal vagy nyelvtanítási módszertanokkal kapcsolatos ismereteket fejlesztenek a nyelvtanáraink.
 
9.) Szintén a szakmai fejlődést szolgálja más nyelvtanárok óráinak látogatása, ami lehet egy klasszikus hospitálás, vagy olyan, főleg kommunikációs órákon való részvétel, ahol a „hospitáló tanár” nem csak megfigyel, hanem részfeladatokat is végez, illetve a tanóra feladataiba is bevonja a nyelvórát irányító tanár. A hospitálás jelentése megfigyelés, tanári munka értelmében pedig óralátogatást, és annak megfigyelését értjük alatta. Ilyenkor a „hospitáló tanár” a kolléga pedagógiai tevékenységét figyeli, módszertani megoldásait, tanulás- szervezését, tanulás- irányítását. A megfigyelés során jegyzőkönyvbe rögzít minden lényeges dolgot. A hospitálást követően a két érintett nyelvtanár négyszemközt meg is vitatja az órán történteket, közösen kiértékelve a szakmai tartalmat. Ezekből aztán mindegyik tanár profitál, akit megfigyeltek, visszajelzést kap a munkájáról, aki megfigyel az pedig betekintést kap eltérő módszerekbe is.
 
10.) Nyelvtanáraink akár a német akár az angol tanulóink nevét viszonylag gyorsan megtanulják, ami lássuk be elég fontos, hogy létrejöhessen egy egészséges tanár- diák kapcsolat.
 
11.) Adminisztrációs feladat a tanulói mappák vezetése. Ebben naprakészen tölteni kell a tanuló adatlapját, jelenléti ívét, rögzíteni kell a le tanult nyelvórák dátumát és számát és az esetleges hiányzásokat.
 
Természetesen ez nem a teljes tanári munka leírása, annak csak a főbb pontjait szedtem össze. Arra mindenesetre jó, hogy betekintést adjon egy nyelvet tanuló vagy tanulni akaró felnőtt számára. Egyben szeretném kihangsúlyozni, ezek a feladatok nemcsak a Hello English nyelviskolára jellemzőek, mindenesetre a színvonalas nyelvtanári munka alapjait jelentik. Abban a nyelviskolában, ahol hasonlóan szervezett, összehangolt munka zajlik, a nyelvtanfolyamokat nem „futószalag” szerűen bonyolítják, hanem színvonalas nyelvoktatásra lehet számítani. 
 
Ez a bejegyzés a nyelviskola, nyelvtanfolyam témakörhöz tartozik.

Angol, Német Nyelvtanítás Székesfehérváron – kockázatmentes próbatanfolyammal.

Írd meg a saját órarendedet és tanulj a saját tempódban!

Tanultál már angolt vagy németet?

Díjmentesen felmérjük a tudásszinted.

Még nem tanultál angolul vagy németül?

Próbálj ki minket kockázatmentesen- 3 hét, 16 nyelvóra- 100%-os pénzvisszafizetési garanciával!

Érdekelnek a részletek? Akkor töltsd ki az alábbi mezőket és 24 órán belül visszahívunk.

Tesztelj minket online próbatanfolyamunkon!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és munkanapokon 24 órán belül visszahívunk téged, hogy megbeszéljünk egy neked megfelelő időpontot.